Jak se bránit hackerům? Základem je neklikat na vše bez rozmyslu

7. únor 2022

8. února slavíme Den bezpečnějšího internetu. Právě tam se čím dál častěji objevují různé formy útoku na důvěřivé uživatele. Podvodníci využívají nejen reklamní formáty ale i sociální sítě, komunikační platformy, seznamovací aplikace nebo YouTube kanály.

„Útočníci se pořád snaží lidi dostat. Číhají na vás hrozby na internetu, mobilních zařízeních, počítačích, kdekoliv si prohlížíte webové stránky nebo sociální sítě. Budou na vás rádi působit skrz tyto cesty. Stránky jsou buď napadené a vaše zařízení je napadnutelné, protože třeba není aktualizované, tak se vám do toho tímto způsobem dostanou. Nebo vás přesvědčí, abyste si nějaký zlý program nainstalovali sami, protože se tváří jako legitimní a výhodná nabídka,“ upozornil Ondřej Ševeček z Počítačové školy GOPAS.

Podvodníci podle něj útočí zejména na peněženky. „Chtějí peníze. Vaše osobní data jim na nic nejsou, ale i ty mohou být zajímavé. Pokud se o vás dozví něco nepříjemného, co byste nechtěli, aby se zveřejnilo, můžou vás vydírat. Jinak chtějí čísla platebních karet, přihlašovací údaje do bankovních portálů.“

Jak se bránit? „To je dost těžké. Vždycky existuje nějaká zranitelnost v těch zařízeních,“ řekl Ševeček. Jedinou možností, jak se jako uživatel před negativním dopadem těchto technik bránit, je neklikat bez rozmyslu na vše, co vás zaujme. Napovědět může většinou podezřelá adresa, na kterou link z reklamy vede, a kterou lze jednoduše před odkliknutím zkontrolovat.

Jaké jsou aktuální nástrahy v prostředí internetu? Jakou podobu mají podvodné emaily a reklamy a jaké nejčastější chyby děláme při tvorbě hesel? Nejen na tyto otázky odpověděl Ondřej Ševeček z Počítačové školy GOPAS.

autoři: Pavlína Kyselová , nkr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.