Jak jíst (nejen) po čtyřicítce. Michaela v menopauze přibrala deset kilogramů, dnes má o sedm méně

19. říjen 2025

„Když mám v noci chuť na sladké, vezmu si tvaroh,“ říká Michaela, která v menopauze přibrala deset kilogramů. O správné výživě a výživě po čtyřicítce s RNDr. Pavlem Suchánkem.

Pavel Suchánek se zaměřuje na ucelené vědecké poznatky o stravování, zejména ve sportovní výživě, prevenci civilizačních chorob a optimálním růstu a vývoji dětí a sportovců.

Správně nastavený jídelníček pomáhá zmírnit příznaky menopauzy i andropauzy a brání nárůstu hmotnosti.

Základy jídelníčku

Michaela má dole sedm kilogramů a je spokojená. Denně se hýbe, a když má chuť na sladké, vezme si tvaroh.

Co jíst

  • Ovoce a zelenina: Základ stravy. Zaměřte se na citrusy, bobuloviny, jablka, cibuli, česnek, brokolici, špenát a červenou řepu.
  • Luštěniny: Fazole, čočka, cizrna a sója jsou skvělým zdrojem rostlinných bílkovin.
  • Celozrnné produkty: Quinoa, celozrnná rýže, celozrnné těstoviny, bulgur a celozrnné pečivo.
  • Bílkoviny: Ryby (pstruh, losos, makrela), libové maso, vejce, tofu a tempeh.
  • Mléčné výrobky: Nedoslazované jogurty, tvarohy a sýry s nižším obsahem tuku.
  • Zdravé tuky: Olivový olej, avokádo, ořechy a semínka.

Co všechno v sobě zahrnuje obecný pojem „správné stravování“? Jak byste se měli správně hýbat s přibývajícím věkem? Poslechněte si další skutečný příběh moderní medicíny.

Pavel Suchánek, autorka pořadu Kateřina Dvořáková a Michaela
Spustit audio

Nejposlouchanější

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.