Jahelná majonéza do bramborového salátu

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

recept podle Josefa Jaroše - šéfkuchaře z Konstantinových Lázní

Suroviny:


na majonézu:
60 g jáhel
5 lžic slunečnicového oleje
1 lžíce hořčice
2 lžíce citrónové šťávy
1/2 lžičky cukru

na bramborový salát:
brambory
drůbeží šunku
mrkev
hrášek
sladkokyselé okurky
cibule
sůl
pepř

Postup:

Spařené jáhly zalijeme pětinásobným množstvím vody, osolíme a uvaříme doměkka. Vlažnou jahelnou kaši rozmixujeme s olejem na úplně hladký krém. Jahelnou majonézu dochutíme hořčicí, citrónovou šťávou a cukrem.
Do bramborového salátu připraveného obvyklým způsobem vmícháme jahelnou majonézu.

Tip: do základní majonézy můžeme přidat česnek, jablka, bílý jogurt, strouhaný křen, mrkev, kyselé okurky, cibulku, čerstvý špenát nebo kopřivy.

autor: šéfkuchař