Jáchymov proslavily stříbrné tolary, uranové doly a především světově unikátní lázně

26. červen 2020

V rubrice Dvacítka Karlovarského kraje vám představujeme další významné lázně našeho regionu – Jáchymov. Mají dokonce světové prvenství. Jedná se totiž o vůbec první radonové lázně na světě.

Jáchymov se nachází v okrese Karlovy Vary nedaleko hranic s Německem. Žije v něm přibližně 2,5 tisíce lidí. Historie zdejšího centra sahá do šestnáctého století a je městskou památkovou zónou.

Město bylo založeno v roce 1516 poté, co zde bylo objeveno velké naleziště stříbra. Jeho těžbu dostali na vrchol zástupci šlechtického rodu Šliků. Už v roce 1519 zde byl ražen známý Jáchymovský tolar. V roce 1534 to bylo druhé nejlidnatější město Českého království.

Světová i evropská prvenství

I ve směru těžařské tradice má Jáchymov několik prvenství. Už v roce 1716 zde bylo založeno Hornické učiliště, jakožto vůbec první škola svého druhu na světě. Další zajímavostí je Důl Svornost, který se zde nachází. Jedná se totiž o nejstarší dosud využívaný důl v celé Evropě. Zároveň je to také první a dlouho jediný důl na světě, kde se těžilo radium.

V období druhé světové války se ve městě a jeho okolí rozmohla těžba uranu. Většina dolů kromě Svornosti, kde pracovali váleční zajatci a političtí vězni, už v provozu ale není.

Radonové lázně vznikly v podstatě náhodou

Nejstarší radonové lázně vznikly v roce 1906, když horníci v Dolu Svornost narazili na pramen takzvané zázračné vody. „Ano, pramen zázračné vody je zdrojem léčby. Má vysokou koncentraci radonu. Ta je vhodná na léčbu pohybového aparátu. Lázně Jáchymov jsou také jedinými, které mají své horníky a využívají dolu pro čerpání léčebného zdroje až do balneoprovozu,“ Zuzana Křápková z Léčebných lázní Jáchymov.

Zdejší radonové lázně využívají převážně pacienti s chorobami pohybového aparátu, léčí se tu úspěšně také revmatická a zánětlivá onemocnění, a to radiovým zářením nebo zmiňovanou radonovou vodou. Jinde v republice stejný druh léčby nenajdete.  První lázeňská budova, kterou měli hosté možnost navštívit už v roce 1911, je budova dnes známá jako Aquacentrum Agricola. Nachází se uprostřed parku, odkud je vidět na všechny jáchymovské lázeňské domy.

V Jáchymově sice nenajdete typicky lázeňské kolonády jako například v Karlových Varech nebo Mariánských Lázních, za to ale určitě oceníte bohatou zeleň v kopcích, která celé město obklopuje. „Je to taková zelená kolonáda Jáchymova,“ doplnila Křápková.

Více v reportáži:

autoři: Jana Strejčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio