Jáchymov chce zrekonstruovat další historický dům a připravit v něm novou expozici

5. červen 2023 12:05

Jáchymov začíná s přípravou rekonstrukce Měšťanského domu číslo 8 na náměstí Republiky. Připravit v něm chce expozici zaměřenou na významné postavy z historie města.

Centrum krušnohorského Jáchymova je pověstné unikátním souborem historických měšťanských domů. Bohužel většina z nich není v dobrém technickém stavu. Současné vedení města to chce postupně změnit. V horní části hlavního náměstí Republiky začalo zachraňovat Měšťanský dům. Jeho základní konstrukce pochází z 16. století.

Měšťanský dům číslo 8, jak mu místní říkají, stojí nedaleko historické radnice a má hodně oprýskanou fasádu. Jen opravdu pozorní turisté tuší, že uvnitř se možná ukrývají výjimečné stavební prvky staré přes 400 let.  Například zábradlí, schody a klenby z období zakladatele města Štěpána Šlika.

„Dům působí dost havarijně. Město ho zakoupilo za pět minut dvanáct. V současné době se nám ho podařilo stabilizovat a je nachystán na celkovou rekonstrukci,“ uvedla nezávislá místostarostka Jáchymova Lada Baranek.

Vedení města se na rekonstrukci objektu pokusí získat evropskou dotaci. Celkové náklady odhaduje na zhruba 50 milionů korun. Do areálu chce radnice umístit jedno z krušnohorských informačních středisek UNESCO. Součástí obnovených interiérů má být historická expozice, zaměřená na málo známé osobnosti z vývoje hornického města. Například někdejšího městského kata.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio