Iveta Bartošová

31. červenec 2020

V několika dílech Hvězd, hitů, legend jsme se letos zaměřili i na letní hity, a tak nemůžeme vynechat ten, který nazpívala Iveta Bartošová.

Iveta Bartošová už během studií na gymnáziu ve Frenštátě pod Radhoštěm začala zpívat s poloprofesionální kapelou. Úspěchy v pěveckých soutěžích Talent a Zlatá loutna ji kvalifikovaly na festival Mladá píseň Jihlava 1983, kde si vyzpívala 4. místo a Cenu poroty za interpretační výkon. V Jihlavě se také poprvé potkala s Petrem Sepešim, s nímž vytvořila úspěšný pěvecký pár. Oba vystupovali s Tanečním orchestrem Československého rozhlasu, se skupinou Golem a hostovali ve skupině Kroky Františka Janečka.

29. července 1985 však Petr Sepéši zahynul při autonehodě nedaleko Františkových Lázní a Iveta Bartošová se na půl roku odmlčela. A přišel rok 1986, za který získala Zlatého slavíka. Jen nakrátko byla ve skupině Balet, kde nazpívala píseň Hej pane diskžokej a pak zase jen pár měsíců vystupovala s Kroky Františka Janečka, který jí společně s textařem Eduardem Pergnerem napsal jeden z jejích největších hitů. Je to jemný teskný valčík s názvem Léto. Ivetě Bartošové bylo tehdy pouhých 20 let.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.