Internetových podvodů přibývá. Ohrožení jsou hlavně senioři

12. duben 2023 12:15

Počet kybernetických podvodů v Česku se zvyšuje. Například v Karlovarském kraji kriminalisté zaznamenali meziročně víc než dvojnásobný nárůst krádeží přístupových údajů do emailu, k sociálním sítím nebo do internetového bankovnictví.

Policisté v Karlovarském kraji loni evidovali téměř 600 kybernetických podvodů. Jedná se o meziroční nárůst o 130 procent. Kriminalisté se často setkávají například s podvody na bazarových portálech. Podvodníci tam často předstírají zájem o nabízené zboží s tím, že prodávajícímu zašlou falešný odkaz na platební bránu nebo přepravní společnost, přes kterou chtějí transakci provést.

Čtěte také

Mezi nejčastější typy podvodů na internetu patří např. podvodné e-maily. Cílem těchto útoků je buď získat citlivé údaje jako například číslo platební karty nebo člověka donutit k nechtěnému stažení škodlivého softwaru.

Přibývá také podvodných SMS. Velmi často se jedná o zprávy, které vypadají, jako by je zaslala některá z doručovacích společností nebo banka. Podvodníci také často lákají k vyzvednutí výhry.

Ohroženou skupinou jsou hlavně senioři, pro které policie pořádá na toto téma různé semináře a besedy. „Každý rok přibývají případy kybernetických útoků. Proto se stále a častěji zaměřujeme na seniorské spolky, abychom jim stále opakovali, na co si mají dávat pozor, a taky proto, že ty trendy jsou stále novější a potenciální pachatelé jsou stále vynalézavější,“ uvedla policejní preventistka kriminality pro Karlovarský kraj Soňa Podlahová.

autoři: Michal Švarc , nkr
Spustit audio