Podvodník v Karlovarském kraji okradl ženu o 350 tisíc. Kyberútoků přibývá, varují policisté

20. březen 2023 13:25

Police České republiky se připojila k rozsáhlé vzdělávací kampani #nePINdej České bankovní asociace, která upozorňuje na sílící nebezpečí podvodů na internetu. Jen v Karlovarském kraji se policisté zabývají dalšími dvěma případy.

V prvním případě se neznámý pachatel po telefonu vydával za zaměstnance velké společnosti, která distribuuje elektřinu a 62letou ženu okradl o 350 tisíc korun. Od druhé ženy pak další pachatel vylákal údaje z platební karty.

Mezi nejčastější typy podvodů na internetu patří např. podvodné e-maily. Cílem těchto útoků je buď získat citlivé údaje jako například číslo platební karty nebo člověka donutit k nechtěnému stažení škodlivého softwaru.

Přibývá také podvodných SMS. Velmi často se jedná o zprávy, které vypadají, jako by je zaslala některá z doručovacích společností nebo banka. Podvodníci také často lákají k vyzvednutí výhry.

Podle policejní mluvčí Zuzany Týřové jsou častější také podvodné telefonáty údajných bankéřů, policistů a investičních poradců. „Tento způsob je o to zákeřnější, neboť se jedná o telefonní hovor s živým člověkem, který chce svou oběť vystrašit a zároveň vzbudit důvěru, že je tím, kdo vám pomůže. S vámi získanou důvěrou vás pak bude nutit k okamžité reakci a bude po vás chtít přihlašovací údaje, údaje z platební karty a jiné,“ uvedla.

Preventisté Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje v rámci kyber kampaně #nePINdej navštívili několik restauračních zařízení po celém Karlovarském kraji, kde rozdávali papírové prostírání s informacemi ohledně této kampaně. Součástí prostírání je i QR kód, který odkáže na stránky www.kybertest.cz. Zde si zájemci mohou vyzkoušet test, který představuje běžné situace, do kterých se může člověk dostat a v nichž se vás hackeři mohou snažit okrást.

autoři: Dominik Hron , nkr
Spustit audio