I žampiony patří podle mykologa Zdeňka Hájka mezi léčivé houby

K léčebným účelům se využívají zejména žampion dvouvýtrusý a žampion zahradní. Houbový prášek z nich posiluje imunitu a preventivně působí proti kardiovaskulárním chorobám a rakovině.

Pro léčebné účely jsou vhodnější vyšlechtěné, v chráněném prostředí pěstované žampiony, které obsahují méně škodlivých látek. Osvědčily se dokonce i proti pylovým alergiím. Této problematice se u nás už před lety věnoval MUDr. Jaroslav Veselský. Jak žampionový prášek za účelem eliminace příznaků alergie užívat? Návod máme od Zdeňka Hájka, předsedy Mykologického klubu Plzeň.

Sedoulek japonský je okrasná tráva a zároveň léčivka. „Tradiční čínská medicína ji předepisuje jako bylinku číslo jedna na podporu srdce, při srdeční nedostatečnosti a slabém krevním oběhu. Sedoulek také urychluje rekonvalescenci po chirurgických výkonech. Je dobrý při diabetu druhého typu. A zlepšuje vylučování tekutin,“ popisuje účinky rostliny bylinkářka a farmářka Štěpánka Janoutová. Přidává i rady, jak sedoulek japonský pěstovat.

V srpnu dozrávají nejrůznější plody a semínka některých z nich se vám budou hodit v kuchyni. Janě Vlkové slouží jako koření a posypka. Která semínka pro tyto účely autorka květinových kuchařek a lektorka vaření z jedlých rostlin sbírá? Ani tentokrát nepřišla bez receptu, upečte si spolu s ní quiche neboli lotrinský slaný koláč, v našem případě se slunečnicovými poupaty.

Je vaše komora nepřehledná a nemůžete v ní skoro nikdy najít to, co zrovna hledáte? V tom případě je nejvyšší čas na to ji vyklidit. Věci roztřídit a ty, které si necháte, v komoře přehledně uspořádat. Jak na to, ví průvodkyně laskavým minimalismem Marcela Janská.

Naše zahrádka

Zveme např. na zahrádkářské výstavy 12. a 13. 8. v Plasích a ve Staňkově, na turistický pochod Letním Českým krasem 19. 8. ze Zdic a na VI. Chodskou výstavu drůbeže, králíků a holubů 26. 8. ve Ždánově.

V pondělí 7. 8. jsme si připomněli 125 let od narození věhlasné lidové léčitelky Boženy Kamenické. Řadu let žila v Radnicích na Rokycansku, v tamním Muzeu Josefa Hyláka je jí věnována stálá pamětní výstavka. Čajové bylinné směsi paní Kamenické nám pomáhají dodnes a v řadě bylinných lékáren v regionu vám je rádi namíchají. Složení několika z nich uvádí fytoterapeutka Monika Šedivcová.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio