Hutné polévky byly mnohdy hlavním jídlem na stolech našich babiček
V dobách našich předků, kdy moc peněz nebylo a z toho, co dům dal, se musela najíst celá rodina, se často hlavním jídlem stávaly polévky. Většinou hutné a vydatné.
Naprostým základem byla bramborová se sušenými houbami. Do vody se daly vařit brambory s kořenovou zeleninou a přidaly se houby. Polévka se zahustila jíškou a dochutila majoránkou, solí, pepřem a třeným česnekem.
Ostatně, určitě ji mnozí z vás vaří ještě dnes. Stejně tak oblíbená byla polévka fazolová. Postup i ingredience byly stejné, jen namísto brambor se dávala fazole, kterou si dřív každý pěstoval na poli. A do jíšky se ještě přidávala mletá červená paprika.
Ale v chudých chalupách se vařil velmi často jen oukrop. Polévka z vody, brambor a starého chleba. Brambory se uvařily do měkka, přidala se sůl, česnek a nakonec se do hrnce nebo rovnou do talíře lámal tvrdý chleba. A když bylo, přidávalo se do polévky ještě kousek sádla. Tak i to byly doby našich babiček.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka