Huspenina čili sulc
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny na 8 porcí:
- 500 g vepřové plece
- 1 vepřové koleno
- 3-4 vepřové nožičky
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 1/4 malého celeru
- 2 bobkové listy
- 10 kuliček nového koření
- 10 kuliček pepře
- 150 ml octa
- sůl
Postup:
Nožičky a koleno přesekneme a spolu s masem dobře omyjeme. Vložíme do vařící osolené vody a pod poklicí vaříme asi 40 minut. Potom přidáme vepřovou plec, ocet, koření, očištěnou zeleninu a vše uvaříme doměkka. Měkké maso a zeleninu vyjmeme a necháme trochu prochladnout. Maso vykostíme a spolu se zeleninou nakrájíme na drobné kostičky. Vložíme do skleněné mísy nebo tvořítka a zalijeme scezeným vývarem, z jehož povrchu jsme odstranili tuk. V chladu necháme ztuhnout.
Doporučená příloha: chléb, najemno nakrájené cibule, ocet.
Obměna: Kůži z nožiček a kolena můžeme najemno umlít a přidat do směsi. Máme sice v huspenině více kolagenu, ale v tomto případě není tak čirá.
Chceme-li mít huspeninu nejen výbornou, ale i lahodící oku, potom ji můžeme ozdobit nakrájenou kyselou okurkou, natvrdo uvařenými vejci, petrželkou. Plátky okurky a vajec dáme na dno tvořítka a potom opatrně, abychom s „jedlými ornamenty“ nepohnuli, zalijeme vývarem. Ostatní postup je stejný.
Celková doba přípravy cca 3 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.