Hrst moci - víc než pytel práva

3. únor 2008

Pro fejeton nového seriálu pro Nedělní panorámu s názvem "Jak mládnou stará přísloví", vybrala autorka Jindra Klímová přísloví "Hrst moci - víc než pytel práva".

Přísloví koupíš nejlaciněji. A nemusí to být v žádné výprodejní akci. Pro všechny zájemce je jich velké neubývající bohatství, ačkoliv bylo vytěženo už dávno, pradávno. Také neleží někde v trezoru, nýbrž trousí moudro po ulici. To, které říká, že "hrst moci - víc než pytel práva" vydaly podle Františka Ladislava Čelakovského české luhy a háje někdy v patnáctém století, kdy ještě šlo o vrchnost. Jak přešla staletí - místo vrchnosti vládnou politici, poddanost lidé přetvořili v demokracii, ale světe div se, staré, poněkud smutné přísloví, vyrůstá z podivných kořínků stále. A dotýká se nejcitlivějšího místa, protože lidé zůstali lidmi a kde jinde mají hledat dovolání než u spravedlivého soudu? I ta nejmodernější doba říká soudnictví "pilíř" společnosti. A v tomhle pilíři má soudce na obě uši stejně slyšeti, rovně na křivého a přímo na vinného výslechy vést a všem nastejno na jedné váze vážit. Nepodlehnout, ač není na světě takového pravidla, aby se jím šikovně hnouti nemohlo, protože kam má voda spád, tam teče. A nikdy nevpustit do hry pověstného zlatého orla, který všude doletí... Už před těmi staletími se říkalo "kdo mnoho žita má, ať si myši nasadí, kdo mnoho peněz, ať se soudí." Jen jedno se nezměnilo: stále je tu silná potřeba soudu věřit a respektovat ho.

soudcovské kladívko

Země česká už tolik přísloví jako v minulosti nerodí, ale obohacuje svět stručně trefnými slovy. Bratři Čapkové přispěli názvem robot, nástup kapitalismu po Sametové revoluci vytvořil pojem tunelování, a žhavá současnost uvedla v život slovo "zesalichovat". To znamená z moci úřední zastavit, zamést, zlikvidovat a vynulovat nevhodné kauzy, které by mohly přinést nějaký dominový bortící efekt. Tahle taktika vyžaduje převzít případy z rukou nerozhodných a tím až nebezpečných policistů, státních zástupců či soudců, a najít vždy vhodného likvidátora. A nebo alespoň vynést rozhodnutí tak zvaně "roletové", přes které do krámu nevidět. Proto kovář kleště má, aby se nespálil, proto právník kličky zná, aby prokličkoval. Tak se i znalci dotazníků s údaji o majetku a úsporách, které je třeba vyplnit k žádosti na sociální dávky dovědí, že Jiří Čunek nic nezatajil a měl se svými bohatými úsporami právo sociálně slabého. Tak lidé vyslechnou, že Doleželových "pět na stole v českých" si přeložil soud jako nejvyšší, pátý stupeň utajení. Obce, které se soudí s energetickým gigantem o správné ohodnocení svých akcií, překvapeně zjistí, že už žádné akcie nemají, tak co? Také všichni sledují jak boháči, kteří prokazatelně okradli republiku, utíkají od soudů s miliardovými lupy z české kotliny do klidu báječných sídel u moří. Někde nad těmi ohni se jako dým vytrácí důvěra v ten spravedlivý, nestranný pilíř.

peníze

On totiž není nestranný. Je do jisté míry stranický. A je ovlivňován. Dokonce i velká část ústavních soudců má za sebou politickou, stranickou kariéru.Na 110 současných poslanců a 19 senátorů se obrátilo na Ústavní soud, tedy nejvýš kam mohli, se žádostí na zrušení zákona o stabilizaci veřejných rozpočtů, který začal od ledna platit. Pravda, je to právně - politický spor. Stanovený zpravodaj profesor Jan Musil nezískal ale pro svůj právní názor podporu kolegů a jeho roli tedy převzal nový zpravodaj profesor Pavel Holländer. Čtyři z patnácti ústavních soudců, včetně předsedy Rychetského a místopředsedkyně Wagnerové měli jiný právní názor než ostatní. Jak řekl mluvčí Ústavního soudu Michal Spáčil, i když procedura napadeného předpisu byla hrubým porušením demokratické kultury a omezila parlamentní diskusi, nebyla ale ta intenzita až zas tak velká. A hrubě přece neznamená hodně. Tahle kauza by popadala dominem třeba až k otřesu vlády. Daňová reforma tedy platí a otázky zdravotnictví a sociální oblasti se vyřeší zvlášť. A já hledám přísloví, které by se hodilo pro Jánošíky současnosti: chytrým nápady brát a potřebným dávat.

autor: Jindra Klímová
Spustit audio