Hráli jsme holkám - píseň z nejlepšího období Extra Bandu

9. listopad 2020

Odyssea, Bumerang, Barbus, Vejce, Elegie, Extra Band, Eges – to jsou jen některé z rockových skupin, které v sedmdesátých a osmdesátých letech objížděly víkend co víkend západní Čechy. 

Západočeský rock je už od konce 60. let pojmem. Skupina Extra Band vznikla z původní skupiny Elegie, která až do roku 1983 spolehlivě plnila sály. Její začátky sahají do roku 1977, kdy vznikla formace Elegie Jazz. Ta ale nebyla na tancovačky, postupně přecházela k rocku jako Elegie Rock a vystoupení bylo čím dál tím víc, až 25 měsíčně. Vznikl i nový repertoár, písně jako Sudé Berou, Rockový Bál, Měj se fajn, Vincent van Gogh a další, které ovšem nechtěla stará sestava hrát.

A tak se Elegie rozpadla a Jaroslav Rajtmajer založil novou skupinu - Extra Band. Stala se tak oblíbenou, že pro ni například nebyl problém v prosinci roku 1987 vyprodat během dvou týdnů čtyřikrát plzeňskou Alfu. Na jaře roku 1988 hráli pro 1500 diváků v plzeňském Domě kultury, vyhráli televizní soutěž Triangel, hráli i v televizi, sjezdili Slovensko, Moravu i Čechy.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.