Hrad Březina neboli Salon okouzlí každou romantickou duši

16. červenec 2021

Hrad Březina, Salon, nebo také altán Březina je stavba nacházející se ve stejnojmenné obci na Rokycansku. Ačkoliv se dovnitř dostanete jen při výjimečných příležitostech, jakými jsou zejména svatby, můžete stavbu obdivovat alespoň zvenčí. Stojí to za to.

„Hrad pochází ze 14. století, kdy jej nechal vystavět Jindřich z Elsterberku. V běhu času hrad vystřídal spoustu majitelů, až koupili radnické panství Šternberkové, a známý přírodopisec a mecenáš Kašpar Maria Šternberk dal roku 1810 zpustlý březinský hradní palác zrestaurovat a přebudovat na altán nově zakládaného parku při zámku na Březině,“ uvedl vedoucí Šternberské lesní správy - polesí Skřež Zbyněk Hora.

A jak tato stavba vypadá? „Hrad má obdélníkový tvar, rovný ochoz, aby zachoval iluzi středověkého hradu, velká dřevěná okna v gotickém stylu se žaluziemi. Do současné podoby se hrad dostal v roce 2003, kdy byla dokončena jeho celková rekonstrukce. Před rekonstrukcí byl v opravdu žalostném stavu,“ řekl Hora.

Uvnitř stavby najdeme například krb, lavici se stoly, lustr a krásný strop. V jejím okolí pak zámek Březina, hradiště s vyhlídkou a těsně u Salonu také vodní plochu a hřiště, které ocení zejména rodiny s dětmi.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio