Pastvina - jedlý park a mini zoo. Spojení přírodní zahrady a vzdělávacího prostoru

9. duben 2024

Volnočasově naučný park Pastvina u Sušice, na rozdíl od klasických parků třeba v zámeckých zahradách, není zaměřen na estetiku rostlin, ale na užitkovost.

Pastvina – jedlý park a mini zoo

„Opravdu pěstujeme zeleninu. Máme tady bistro, takže už v téhle podobě se lidé můžou najíst. Děti si tady celou sezónu trhají různé drobné ovoce, nebo ochutnávají bylinky a jedlé květy. Vytváříme jedlý prostor nejenom pro lidi, ale i pro další živočichy,“ říká autor projektu a spolumajitel Pavel Šašek.

Některá zvířata se po areálu pohybují volně. Může se tak stát, že návštěvníky při vstupu do prostoru přivítají třeba kachny. „Indičtí běžci milují slimáky, takže nám pomáhají regulovat jejich množství v sezóně, což je zcela zásadní při pěstování zeleniny. Jinak bychom nevypěstovali přírodně vůbec nic,“ vysvětluje Pavel Šašek.

V areálu dále žijí například lamy, pštrosi, ovce, husy, kozy a mnoho dalších. Zvířata jsou zde na chov a na ukázku, nezabijí se. „Zhruba polovina z nich je zachráněných nebo darovaných,“ doplňuje spolumajitel.

Jednotlivci můžou v areálu zažít například chvilky příjemné relaxace. Rodiny s dětmi by zase mohla potěšit možnost atraktivně stráveného času. „Velmi populární je krmení zvířátek. Tomu se tady nevyhne žádné dítě,“ dodává Pavel Šašek.

Areál se otevírá pro veřejnost už 18. dubna.

Spustit audio