Houby na vánoční tabuli, to nebýval jen kuba

26. prosinec 2021

Pojídání hub o Vánocích je dřívější zvyk než dnešní pojídání kapra, zdůrazňuje Zdeněk Hájek, předseda Mykologického klubu Plzeň.

Plzeňský mykolog připomíná pokrmy s houbami, jako je vánoční hubník, míchanice a různé polévky. O Vánocích si je připravují už jen skalní houbaři, kdežto houbový kuba je stále rozšířenou vánoční klasikou.

Ve vánoční kuchyni můžete využít houby sušené i čerstvé. „Dá se najít hlíva ústřičná, penízovka sametonohá a ucho Jidášovo. Sušené houby před použitím namočíme na 2 hodiny do mléka, změknou a jsou lépe zpracovatelné. Jsou o něco voňavější než čerstvé, což je poznat hlavně v polévce,“ říká Zdeněk Hájek.

Kulajda s houbami

Brambory nakrájené na kousky vaříme v 1 litru osolené vody s kmínem a nakrájenou cibulí.

Ingredience
  • 2,5 dkg sušených nebo 25 dkg čerstvých hub (nejlépe směs)
  • 4 velké brambory
  • 1 menší cibule
  • 2,5 dl sladké smetany
  • 4 dkg hrubé mouky
  • 2 vejce
  • 1 bobkový list
  • kmín
  • kopr
  • sůl

Sušené houby namočíme na 2 hodiny do mléka. Poté nakrájíme nadrobno a vaříme s bramborami.

Rozkvedláme smetanu a 2 polévkové lžíce mouky, přilejeme trochu teplé vody z brambor a směs za stálého míchání vlijeme do uvařených brambor.

Přidáme kopr a bobkový list.

V případě použití čerstvých hub je vaříme bez namáčení spolu s bramborami a místo sladké smetany použijeme smetanu kyselou nebo máslovou jíšku.

Houbové bramboráky

Ingredience
  • 25 dkg čerstvých hub (směs)
  • 50 dkg brambor
  • 8 dkg tuku na smažení
  • 4 dkg hladké mouky
  • 1 vejce
  • sůl

Oloupané syrové brambory rozstrouháme a osolíme.

Houby rozsekáme nadrobno, podusíme a po zchladnutí smísíme s rozstrouhanými bramborami, moukou, vejcem a solí.

Směs smažíme na pánvi (nejlépe litinové s malými oky) do hněda, aby bramboráčky byly křupavé.

Spustit audio