Houby na vánoční tabuli, to nebýval jen kuba
Pojídání hub o Vánocích je dřívější zvyk než dnešní pojídání kapra, zdůrazňuje Zdeněk Hájek, předseda Mykologického klubu Plzeň.
Plzeňský mykolog připomíná pokrmy s houbami, jako je vánoční hubník, míchanice a různé polévky. O Vánocích si je připravují už jen skalní houbaři, kdežto houbový kuba je stále rozšířenou vánoční klasikou.
Ve vánoční kuchyni můžete využít houby sušené i čerstvé. „Dá se najít hlíva ústřičná, penízovka sametonohá a ucho Jidášovo. Sušené houby před použitím namočíme na 2 hodiny do mléka, změknou a jsou lépe zpracovatelné. Jsou o něco voňavější než čerstvé, což je poznat hlavně v polévce,“ říká Zdeněk Hájek.
Kulajda s houbami
Brambory nakrájené na kousky vaříme v 1 litru osolené vody s kmínem a nakrájenou cibulí.
- 2,5 dkg sušených nebo 25 dkg čerstvých hub (nejlépe směs)
- 4 velké brambory
- 1 menší cibule
- 2,5 dl sladké smetany
- 4 dkg hrubé mouky
- 2 vejce
- 1 bobkový list
- kmín
- kopr
- sůl
Sušené houby namočíme na 2 hodiny do mléka. Poté nakrájíme nadrobno a vaříme s bramborami.
Rozkvedláme smetanu a 2 polévkové lžíce mouky, přilejeme trochu teplé vody z brambor a směs za stálého míchání vlijeme do uvařených brambor.
Přidáme kopr a bobkový list.
V případě použití čerstvých hub je vaříme bez namáčení spolu s bramborami a místo sladké smetany použijeme smetanu kyselou nebo máslovou jíšku.
Houbové bramboráky
- 25 dkg čerstvých hub (směs)
- 50 dkg brambor
- 8 dkg tuku na smažení
- 4 dkg hladké mouky
- 1 vejce
- sůl
Oloupané syrové brambory rozstrouháme a osolíme.
Houby rozsekáme nadrobno, podusíme a po zchladnutí smísíme s rozstrouhanými bramborami, moukou, vejcem a solí.
Směs smažíme na pánvi (nejlépe litinové s malými oky) do hněda, aby bramboráčky byly křupavé.
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka