Hotel Thermal přivítá finále 42. ročníku pěvecké soutěže Karlovarský hlas

29. listopad 2018 12:06

V malém sále hotelu Thermal v Karlových Varech se v sobotu 1. prosince v 19 hodin uskuteční koncert finalistů celostátní pěvecké soutěže Karlovarský hlas. Její 42. ročník představí 8 mladých zpěváků, kteří postoupili z listopadového výběrového kola.

Soutěž je určena pro věkovou kategorii od 15 do 30 let

Karlovarský hlas je dnes mezinárodní soutěží v sólovém zpěvu se zaměřením na neklasický zpěv od muzikálu přes jazz, rock, pop, folk až po další alternativní směry.

Hlavním cílem a smyslem soutěže je rozvíjení zájmu o zpěv, vyhledávání talentů a pomoc při uplatnění nejlepších účastníků v hudební praxi. Na koncertu finalistů, který je přístupný veřejnosti, se představí osm nejlepších zpěvaček (muži se letos do finále neprobojovali).

„Za zmínku stojí, že v minulých letech v soutěži Karlovarský hlas zvítězili dnes úspěšní zpěváci jako například Petra Brabencová, Linda Milotová či finalisté celostátní soutěže Česko hledá SuperStar Zbyněk Drda a Bára Zemanová. Od roku 2005 doprovází zpěváky při druhé písni živá kapela, kterou je Karlovarský Repre Band,“ říká ředitelka soutěže Helena Plitzová.

Počátky soutěže sahají až do roku 1962

Výkony finalistů hodnotí porota, které předsedá hudebník Karel Vágner, dalšími porotci jsou členové vokálního sexteta Skety. Skety, patřící ke špičce našich vokálních souborů, také vystoupí při letošním finále jako hosté. Stejně tak loňská vítězka soutěže Klára Hromádková.

„Od loňského roku si nově také i účastníci výběrového kola odnesou profesionální videonahrávku svého vystoupení, kterou mohou nadále využít k sebeprezentaci,“ řekl Martin Plitz z pořádající agentury Hlas.

Letošní finalisté:

Kristina Kůtková - 15 let, Cheb, studentka Gymnázia Cheb

Lucie Sýkorová - 16 let, Karlovy Vary, studentka Prvního českého gymnázia v Karlových Varech

Viktorie Zimmermannová - 20 let, Rakovník, studentka Pražské konzervatoře

Karina Isaeva - 24 let, Praha, studentka 1.Lékařské fakulty UK v Praze

Ivana Moravcová - 20 let, Sedlejov u Telče, studentka Pražské konzervatoře

Natálie Tichá - 17 let, Lovosice, studentka Gymnázia Lovosice

Jana Nováková - 15 let, Perštejn, studentka na Mezinárodní konzervatoři Praha

Alexandra Weisová - 17 let, Děčín, studentka Střední zdravotnické školy Děčín

Historie soutěže Karlovarský hlas sahá až do roku 1962, kdy byl pod názvem „Soutěž zpěváků tanečních písní” vyhlášen nultý ročník. Soutěž se stala v karlovarském regionu tradicí a pod různým pojmenováním se konala až do roku 1989.

Po třináctileté odmlce soutěž pod novým názvem Karlovarský hlas znovu na kulturní scénu přivedlo Pedagogické centrum Karlovy Vary ve spolupráci s Obecně prospěšnou společností Forte při karlovarské ZŠ a ZUŠ Šmeralova. 

autor: nkr | zdroj: Lev Havlíček
Spustit audio