Hospicům v Karlovarském kraji ubývají dárci, začínají mít finanční problémy

7. říjen 2021 14:45

Mobilní hospice v Karlovarském kraji začínají mít finanční problémy. Kvůli pandemii koronaviru jim totiž ubyli dárci. Zatím organizace služby omezovat nemusejí, obávají se ale dalších měsíců. Klientů přitom přibývá.

„V současné době jezdíme do dvanácti rodin, staráme se nejen o nevyléčitelně nemocného ale i o jeho rodinu. Podporujeme je, aby zvládli psychicky i fyzicky náročný proces doprovázení, kdy se starají o blízkého člověka, který umírá,“ uvedla Alena Votavová, ředitelka Hospice sv. Jiří v Chebu.

Právě mobilním hospicovým službám chybí peníze od dárců. Kvůli pandemii koronaviru jich značná část ubyla. „Peníze sháníme od výplaty k výplatě. Je to opravdu napjatá situace z ekonomického hlediska. Nemůžeme si říct, že máme peníze na dva až tři měsíce dopředu. Zatím ale neomezujeme žádné služby a jedeme na plný provoz,“ řekla Votavová.

Hospice kvůli finančním problémům teď spoléhají na různé benefiční akce a na podporu kraje. Ten je podporuje pravidelně. Každá organizace letos dostane půl milionu korun. Většina z nich dotaci využije na mzdové náklady.

Patří mezi ně i Domácí hospic Motýl v Sokolově, který by bez této podpory nemohl existovat. „Tyto peníze jsou pro nás velmi důležité. Prostředky použiji na mzdy personálu. Pokud bychom je nedostali, byl by to pro nás existenční problém,“ potvrdila jeho ředitelka Kateřina Trnková.

Spustit audio