Hornické muzeum v Krásně na Sokolovsku hlásí opět otevřeno

19. březen 2014

Po zimní přestávce se otevřely brány hornického muzea v Krásně. Pro návštěvníky je zde připravena expozice, která je věnována historii těžby rud a uhlí v regionu.

Muzeum se rozkládá v prostoru cínového dolu Vilém, který byl s řadou přerušení činný až do 90. let 20. století. Jako první byla v roce 1998 zpřístupněna expozice v budově bývalé třídírny cínových rud, kde byl umístěn těžní parní stroj z roku 1897.

Dnes je zde prezentována historie rudného i uhelného hornictví, mineralogie a geologie Slavkovského lesa. Ve stálé expozici se návštěvníci dozví také něco více o historii města Krásna a partnerské obce Bischofsgrün.

V roce 2004 byl zpřístupněn i sousední areál, jehož dominantou jsou ukázky lokomotiv a vagónů užívaných v podzemí slavkovského revíru a v povrchových hnědouhelných lomech. Návštěvníci mohou zavítat do ukázkové štoly či si prohlédnout expozici důlní dopravy a výstavu báňského záchranářství. Od května do října si je možné vyzkoušet i jízdu důlním vláčkem.

Muzeum je otevřeno od středy do neděle od 9 do 12 hodin a od 13 do17 hodin. Za vstupné zaplatí návštěvníci stejně jako v loni - dospělí 50 korun, děti a důchodci 25 korun, rodiny 90 korun a školy 20 korun.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio