Hornická kulturní krajina v Krušných horách je nově součástí světového dědictví UNESCO

8. červenec 2019 10:00

Po 16 letech má Česká republika nové dva zápisy na seznamu světového dědictví UNESCO. A to Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem a Hornickou kulturní krajinu v Krušných horách.

Součástí společné česko-německé nominace, na které pracovala obecně prospěšná společnost Montanregion Krušné hory-Erzgebirge, je i štola číslo jedna v Jáchymově na Karlovarsku. „Štola č. 1 byla ražena na počátku 50. let s cílem prozkoumat uranové zrudnění. Výsledky byly ale negativní, a tak byla brzy opuštěna. Na počátku tisíciletí byla přesto znovu otevřena a slouží jako prohlídkové důlní dílo. Kombinuje se zde těžba uranu 20. století s těžbou stříbra v 16. století,“ uvedl Michal Urban, ředitel společnosti Montanregion Krušné hory-Erzgebirge.

Na seznamu UNESCO se nově ocitlo 22 míst z Krušných hor. A to 17 na jejich saské straně a 5 na straně české. Kromě hornické krajiny v okolí Jáchymova sem patří i oblast kolem Božího Daru, Abertam, Krupky nebo vrchu Mědník. Jednotlivé součásti dokládají těžbu surovin od dvanáctého století až do nedávné současnosti. Jsou zde krajiny dokumentující uran, stříbro, ale také těžbu cínu v oblasti Božího Daru, Horní Blatné nebo kobaltu u Schneebergu.

Uznání světového významu hornických památek v Krušných horách s sebou kromě prestiže nese také příliv nového typu turistů. Hornická krajina je ve svém rozsahu první památkou v Karlovarském kraji, která se na seznam světového dědictví UNESCO dostala.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související