Hornická kulturní krajina Krušnohoří má na dosah titul světového dědictví

27. květen 2019 13:00

Ministerstvo kultury dostalo od Mezinárodní rady pro památky a sídla (ICOMOS) zprávu, že doporučuje Hornickou kulturní krajinu Erzgebirge/Krušnohoří na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Myšlenka navrhnout hornické památky v Krušnohoří na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO vznikla v Sasku před více než dvaceti lety. Společná nominace České republiky a Svobodného státu Sasko obsahuje na 22 komponent, které dokládají hodnotu krušnohorské hornické krajiny, tedy výjimečnou rozmanitost nerostných surovin, dlouhou hornickou historii a obrovské množství dochovaných montánních památek. Na české straně mezi ně patří hornická kulturní krajina Jáchymov, Abertamy - Horní Blatná - Boží Dar, Krupka, objekt národní kulturní památky Rudá věž smrti u Ostrova, hornická krajina Vrch Mědník a areál vápenky v Háji u Loučné pod Klínovcem.

„Je to samozřejmě perfektní zpráva. Pravděpodobnost zápisu se tak blíží jistotě. Pro lidi z Krušnohoří je to příležitost, kterou mají možnost využít. Já věřím, že tento region z případného zápisu bude jen benefitovat. Nás na kraji to bude podněcovat ke spolupráci se sousedním ústeckým regionem, třeba na poli destinačního managementu, ale i ke spolupráci s našimi saskými partnery, kteří nám v oblasti propagace mohou být dobrou inspirací. Po Kynžvartské daguerrotypii, jež je zapsaná na UNESCO seznamu v kategorii paměť světa, by kraj mohl proměnit druhou ze tří nominací. Slavné lázně Evropy jsou další na řadě, rozhodovat se bude příští léto a zdá se, že je vše na dobré cestě,“ okomentoval úspěch uvolněný krajský zastupitel Vojtěch Franta.

Po odborné stránce tak zápisu již nestojí nic v cestě. Definitivní slovo však padne na Výboru světového dědictví, který zasedá na začátku července v ázerbájdžánském Baku. Bližší informace o společné nominaci Hornické kulturní krajiny Erzgebirge/Krušnohoří na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO najdete na těchto internetových stránkách.

autor: nkr | zdroj: Krajský úřad Karlovarského kraje
Spustit audio