Holky z naší školky

1. červen 2024

Písničky pro děti, ať už je jejich autorem kdokoliv, nabízejí nekonečnou škálu námětů, které se pro dospělé jaksi nehodí. Napadlo by vás třeba napsat píseň o tom, jak se zamiluje kůň nebo jak jde malý bobr spát?

Písničky, které jsou určeny dětem, si rádi poslechnou i dospělí, protože jsou plné laskavé moudrosti. Jejich půvab naladí i nás, kteří si už dávno nehrajeme – i když, proč ne. Písničky o dětech jsou srdeční záležitostí, tvořeny s opravdovou láskou přežívají generace. Takovými poklady jsou například písničky z pohádek, jedna česká písnička je i o tom, jaké trpké začátky prožívali mnozí mladí muzikanti v hudební škole, kdysi v takzvané lidušce, tedy Lidové škole umění. A už jsme ve škole a můžeme si zavzpomínat na chvíle, kdy jsme seděli v lavicích, dávali pozor a už jsme se poprvé zamilovali. Kdy to bylo, v první, druhé nebo třetí třídě? Nebo už ve školce?

Skladatel Karel Vágner a textař Pavel Žák z těchto vzpomínek vymysleli píseň, která se stala hitem. Zaranžoval ji Jindřich Parma, bylo to v roce 1983 a prodalo se jí podle údajů Supraphonu milión a čtvrt singlů, což byl na tehdejší dobu nevídaný úspěch, dodnes je nejprodávanějším singlem v historii české populární hudby.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.