Historii bývalého uranového dolu Bratrství v Jáchymově připomíná nový památník

4. říjen 2021 08:45

Nejen politické vězně, kteří pracovali v uranovém dolu Bratrství v Jáchymově na Karlovarsku, připomíná nový památník. Ten u bývalého dolu umístila Správa úložišť radioaktivního odpadu.

Nový kamenný památník v Jáchymově připomíná historii bývalého uranového dolu Bratrství. Je věnovaný vězňům z tábora nucených prací, kteří tam do poloviny 50. let těžili uranovou rudu. Mnozí z nich v táboře zemřeli.

Prostory dolu slouží od 70. let 20. století jako úložiště radioaktivního odpadu. Pomník nechala před areál umístit právě Správa úložišť radioaktivního odpadu, která důlní prostory využívá. „Rozhodli jsme se uctít památku lidí, kteří toto místo vybudovali,“ řekl její ředitel Jan Prachař.

Historii dolu i jeho současné využití připomíná kromě památníku také nová informační tabule, která vznikla za spolupráce s historiky z Ústavu pro studium totalitních režimů. Prostřednictvím QR kódu je napojena i na stezku Jáchymovské peklo, která hrůzy někdejších trestných táborů rovněž připomíná.

U dolu, který ve 20. století změnil svůj název ze Štoly saských šlechticů v duchu doby na Bratrství, byly dva pracovní tábory s krycími názvy M a D. „Lidé, kteří v nich byli drženi, byli bezprostředně po druhé světové válce a v 50. letech využíváni pro těžbu uranové rudy. Toto místo je neodmyslitelně spojeno s jednou z nejtemnějších kapitol našich novodobých dějin, jde o místo bolesti a utrpení,“ uvedl ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Zdeněk Hazdra.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr
Spustit audio