Historické sklepy pod karlovarskou Zámeckou věží budou přístupné veřejnosti

11. listopad 2015

Zámeckou věž v Karlových Varech čeká rekonstrukce. Město chystá architektonickou studii, podle které by se věž a její okolí upravilo. První část by se měla realizovat už v příštím roce.

„V první fázi chceme zpřístupnit historické středověké sklepy, které jsou pod Zámeckou věží. Dále bychom rádi rekonstruovali celý prostor původního hradu, který je dnes využíván jako parkoviště, což vůbec neodpovídá významu tohoto prostoru," říká náměstek primátora Jiří Klsák.

Zámecká věž je dnes jediným viditelným pozůstatkem hradu, založeného Karlem IV. Přímo v historickém centru jde asi o nejstarší dochovanou stavbu. Do dnešní doby nezůstalo ze středověké podoby téměř nic.

Nyní se v Zámecké věži nachází restaurace. Nájemní smlouva provozovateli ale v dubnu příštího roku skončí. „Chtěli bychom, aby tam byla maximálně nějaká kavárna. Ale hlavně, aby se věž a sklepy staly turistickým cílem, možná s muzeem,“ dodává Klsák.

První etapu úprav chce mít město hotové do podzimu příštího roku, aby se ještě stihly oslavy 700. výročí narození Karla IV.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio