Historické městečko na severu Plzeňska se jmenuje Úterý. Navštívit ho můžete kdykoli

15. listopad 2016
Česko – země neznámá

Už jste byly v Úterý? Když se vás takhle někdo zeptá, možná odpovíte: A kde jsem měl v úterý být? Otázka ale směřovala k půvabnému historickému městečku Úterý, které najdete na severu Plzeňska. Jak ke svému neobvyklému jménu přišlo?

Za názvem Úterý nestojí žádná pověst, historie je vlastně poměrně prostá. Od pradávna tudy vedla kupecká stezka. A už ve středověku se v obci konaly trhy – a to každé úterý. Neobvyklé jméno malého městečka v hlubokém údolíčku na severu Plzeňska bylo proto rychle na světě.

První písemná zmínka o Úterý pochází z roku 1233. Městečko bohatlo a na malém prostoru vyrostlo obrovské množství honosných hrázděných domů. Dnes jsou památkově chráněné a městu dodávají úžasně poetickou atmosféru.

Jedna pověst ale k Úterý přece jen patří. V minulosti bylo zdejší území proslulé hornictvím. Nalézt zlatou žílu pomohl podle pověsti havran. Jednoho dne spal v lese horník, kterému se zdál sen o havranovi. Havran držel v zobáku zlatý prsten. Vzlétl a prsten upustil v místech, kde začal horník kopat. A objevil zlatou žílu.

Časy zlaté horečky jsou dávno pryč, podle místních historiků se o nich nepíše od husitských válek, takže ložisko nebylo nejspíš nijak bohaté. Havran s prstenem v zobáku ale dodnes zdobí městský znak Úterý.

Ověřené zprávy, co přesně se tu v minulosti těžilo, se nedochovaly. Je to mimo jiné vinou zpřetrhání vazeb zdejších obyvatel. Po válce se převážně německé obyvatelstvo vystěhovalo.

Městečko Úterý je vklíněné v romantickém údolíčku

Z neděle na pondělí hořelo v Úterý

Celé náměstí je od roku 1992 památkově chráněnou zónou. Od devadesátých let se tady postupně památkářům i místním podařilo obnovit a zkrášlit dlouhá desetiletí chátrající městské domy. Včetně dnes krásně zrenovované radniční budovy. Navštívit můžete i její interiéry.

Úterý a jeho cenné domy měly přitom nedávno na mále. Velkou část historických domů na náměstí zachvátil v roce 1998 požár. A jako by si osud občas rád pohrál s češtinou, k požáru došlo z neděle na pondělí.

Závažná událost tak i v tehdejším zpravodajství zněla až komicky. Z neděle na pondělí hořelo v Úterý. Domy se naštěstí podařilo citlivě opravit a zachránit pro další návštěvníky. Třeba právě vás.

Zajímavé stavby nejdete i v postraních uličkách

Za návštěvu stojí ať už zmiňované historické náměstí vydlážděné kočičími hlavami, tak i radnice z roku 1561. Najdete tu také barokní kostel svatého Jana Křtitele ze 17. století na oválném půdorysu s věží nebo ve svahu nad městem se čnící vrcholně barokní kostel svatého Václava z roku 1747. Svůj půvab mají i křivolaké postranní uličky i okolí Úterského potoka.

autor: Pavel Halla
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.