Historická železniční zastávka v Ostrově vstoupila do nové sezony

Město Ostrov zahájilo sezonní provoz v bývalé železniční zastávce, která slouží jako zázemí pro pěší turisty a jezdce na kolech. I letos bude počet projíždějících cyklistů a návštěvníků areálu monitorovat sčítací zařízení.

Historická železniční zastávka v Ostrově u Karlových Varů se před časem proměnila v malé regionální muzeum a zázemí pro cyklisty. V těsné blízkosti frekventované cyklotrasy o návštěvníky nemá nouzi. Příprava na letošní sezonu byla ale tentokrát poněkud jiná, než v předchozích letech.

Historická zastávka v Ostrově

„Vždy s příchodem jarních dní otevíráme bývalou vlakovou zastávku, kterou jsme zrekonstruovali na takovou cyklistickou odpočívku. Je interaktivní, mohou se tam lidé seznámit i s kusem historie našeho města,“ popsal novou funkci historické stanice starosta Jan Bureš z ODS.

Město objekt před časem opravilo a zachránilo tak před hrozící demolicí. Někdejší zastávka je mezi pěšími turisty a cyklisty velmi oblíbená. „Potýkáme se samozřejmě i s negativními jevy, jako je občas nějaká ulomená klika nebo drobný vandalský čin. Ten větší počin, který se tam stal, jsme vyřešili poměrně rychle a elegantně,“ nastínil starosta Bureš nepříjemnou situaci, kterou město letos muselo řešit.

Útok vandalů

Před letošní sezónou malý domek poničila skupina vandalů. U zlomených klik a poškozené omítky to tentokrát neskončilo. „Spousty odpadků, počmárané zdi, rtěnkami pomalovaná skla, plechovky na zemi a podobně. Prostě klasický teenagerovský nepořádek,“ zavzpomínal na výsledek nedávného vandalského nájezdu velitel městské policie v Ostrově Ladislav Martínek.

Strážníkům se podařilo skupinu vandalů vypátrat. Mladí pachatelé pak za pomoci svých rodičů zastávku vyčistili a opravili. „Byl to nápad jednoho z našich strážníků, který si dal tu práci a vypátral pachatelé. Dohodl se i s jejich rodiči, že by to byl nejlepší trest pro ty děti. Myslím si, že to byla ukázka všem, že nemusíme všechno řešit represivně a že se tyto věci dají řešit i jinak, lidsky a poučněji,“ dodal Martínek.

Typizovaná drážní budova z doby Rakouska Uherska teď vstupuje do nové sezóny. Přes občasné nájezdy vandalů vedení města provoz objektu zatím měnit nebude.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio