Helena Vondráčková slaví 75. narozeniny

24. červen 2022

Je stále jednou z nejostřeji sledovaných celebrit. Energie má na rozdávání a to je po více než padesáti letech v českém šoubyznysu obdivuhodné.

Helena Vondráčková představuje ve své generaci jeden z nejvýmluvnějších důkazů, že přežít bez úhony lze i změny, které pro většinu popových hvězd přichystal rok 1989. Patří stále ke špičce.

V roce 1964 stála jako sedmnáctiletá nesmělá dívka celá roztřesená na pódiu pražské Lucerny při finále soutěže Hledáme nové talenty a vyhrála. O čem tisíce děvčat jen sní, tím v onom roce vítězství v pražské Lucerně Helena Vondráčková žila. V době svého triumfu ještě studovala střední školu v Chrudimi.

Je jednou z našich stálic populární hudby a není to rozhodně jenom talentem. Její pracovitost, píle a houževnatost jí přinášely úspěchy hned od začátku kariéry. V sedmdesátých letech točila alba pro zahraniční společnosti a pravidelně vystupovala na světových festivalech a pódiích, zpívala například v Kanadě, Brazílii, Turecku, Rumunsku, Japonsku nebo na Kubě. Do osmdesátých let vstoupila koncertním turné po kanadských městech Montreal, Toronto, Ottawa a Quebec a začala spolupracovat s Jiřím Kornem a Orchestrem Gustava Broma, vystupovali s pořadem Já na bráchu blues. Úspěšná byla i v roce 1982. Tehdy s písní Tančit prý je krásné získala Zlatou Děčínskou kotvu a Stříbrnou Bratislavskou lyru v mezinárodní kategorii.

Ve stejném roce byla natočena nejúspěšnější česká filmová komedie S tebou mě baví svět a právě Helena Vondráčková nazpívala píseň, kterou jí napsali Václav Zahradník a Vladimír Poštulka. Jmenuje se Vzhůru k výškám.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.