Hazard v Aši končí, zůstávají jen dvě kasina na okraji města

27. únor 2024 11:55

Z Aše na Chebsku zmizely i poslední herny, zůstávají už jen dvě kasina, která fungují v jiném režimu. Jde o důsledek městské vyhlášky, kterou zastupitelé schválili v roce 2022, ale jejíž dopad se projevil až postupně s končícími licencemi na herny.

Na posledním jednání zastupitelstva sice jeden z provozovatelů heren žádal o výjimku z vyhlášky, zastupitelé ji ale neschválili. „Herny skončily k 24. únoru. Provozovatelé se sice na poslední chvíli pokusili rozhodnutí zvrátit, ale zastupitelé výjimku neudělili. Podle vyhlášky tak je možné hazard provozovat jen na konkrétně stanovených pozemcích. Jde o Selbskou ulici, kde by teoreticky mohl nový podnik vzniknout,“ upřesnil mluvčí radnice Milan Vrbata.

Vyhláška přijatá před dvěma lety stanovila zákaz provozování heren na celém území města s výjimkou Selbské ulice, která je na konci města směrem k hraničnímu přechodu. Tam nyní fungují dvě kasina. Jedno z nich by se mohlo přesunout z obchodu Travel Free do bývalých kasáren, provozovatelé ale hledají možnost dopravního napojení.

„Po období, kdy byly v Aši herny 'na každém rohu', například v roce 2015 zde bylo provozováno 15 heren, nastává období Aše bez hazardu. K útlumu tohoto druhu podnikání došlo v průběhu let jednak jaksi samovolně, k úplnému konci pak napomohla obecně závazná vyhláška z roku 2022, která zakázala provozování hazardních her na celém území města, s výjimkou lokality kolem ulice Selbské,“ doplnil mluvčí radnice.

Konec heren má ale i dopady do rozpočtu města. Loni přesahovaly příjmy z hazardu částku 100 milionů korun. Konec heren a loni schválená vládní opatření sníží městu příjmy o desítky milionů korun.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio