Hasiči na přehradě Jesenice nacvičovali zásah při velké povodni

11. listopad 2014

Rozsáhlé noční cvičení zaměřené na pomoc při povodních mají za sebou hasiči v Karlovarské, kraji. Na vodní nádrži Jesenice na Chebsku nacvičovali záchranu lidí a majetku i ochranu před velkou vodou.

Nejprve museli hasiči připravit dostatek člunu pro záchranu desítek osob z druhého konce vodní nádrže. S sebou museli převézt i další potřebný materiál, jako například osvětlovací techniku včetně elektrocentrály.

Zatímco probíhala záchrana a následná evakuace 40 figurantů na člunech, v Chebu krizový štáb města požádal hasiče o zřízení evakuačního centra pro osoby zachráněné na Jesenici. Ve stejnou dobu bylo nutné v chebské městské části Podhrad postavit protipovodňovou zeď z pytlů s pískem. Hasiči tak naplnili a převezli přes 1200 pytlů s pískem, ze kterých postavili téměř padesátimetrovou ochrannou zeď.

Po ukončené evakuaci lidí obdržel velitel cvičení požadavek na záchranu cenného historického majetku. I ten museli hasiči na člunech převézt přes Jesenici. V ještě vzdálenějším místě vodní nádrže než byla evakuace osob, začalo podle scénáře hrozit další nebezpečí.

Voda zde začala zaplavovat sklad s nebezpečnými látkami, hasiči tak museli zajistit odčerpávání záchytné jímky. Na člunech tak museli na místo přepravit dostatečný počet čerpadel.

Celé cvičení bylo ukončeno až v nočních hodinách, aby většina činností byla prováděna již za tmy. Tyto podmínky měly co nejvěrněji kopírovat podmínky skutečného zásahu.

Celkem se cvičení Archa zúčastnilo 22 jednotek hasičů.

Hasičské cvičení Archa na přehradě Jesenice u Chebu
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio