Hana a Petr Ulrychovi

5. červenec 2020

Tento pořad zavoní moravskou melodikou, charakteristickou pro tvorbu skupiny Javory. Za léta svého snažení dal tento soubor jasnou zprávu o tom, že kromě všech hudebních projektů souznějících s tím, co se dnes ve světě nosí, je zapotřebí dělat i hudbu, která se napájí tím, co máme doma - tedy lidovou hudbou.

Hana a Petr Ulrychovi začínali v šedesátých letech s big beatem Atlantis, ale na podzim roku 1974 se poprvé sešli v obsazení kontrabas, cimbál, dvoje housle, zobcová flétna a zpěv, aby si společně vyšlápli po hudební cestě, která byla velkou neznámou nejen pro jejich příznivce, ale hlavně pro ně samé.

Petr Ulrych je výborný zpěvák a kytarista, ale také autor hudby k muzikálům, divadelním baladám a k filmům, například Díky za každé nové ráno, za níž obdržel řadu domácích i zahraničních ocenění.

O pět let mladší sestra leteckého inženýra Petra Ulrycha Hana Ulrychová je dlouhodobě považována za jednu z nejlepších domácích zpěvaček, s nádherně jasným, zvonivým, nezaměnitelným hlasem. V minulosti získala zlatou i stříbrnou Bratislavskou lyru za písně Spoutej mě a Javory. Účinkovala s velkým úspěchem v muzikálech Nikola Šuhaj loupežník, Radúz a Mahulena a Koločava.

Současné obsazení jejich skupiny Javory tvoří zkušení muzikanti, absolventi Státní konzervatoře Brno. Javory a jejich hudba představují moderní moravský hudební proud, který se zrodil z lidových písní. K němu jako hvězdy patří Hana a Petr Ulrychovi.

Každý jejich koncert slibuje mimořádný zážitek. Tak si je poslechněme. Jejich nejznámější píseň se jmenuje Javory, je od Petra Ulrycha a Ladislava Kopeckého.

Na závěr těchto Hvězd, hitů a legend snad jednu perličku, o které si dodnes s úsměvem povídá celé Brno - když se kdysi po základní škole přihlásila Hana Ulrychová k přijímací zkoušce na brněnskou konzervatoř, nebyla přijata pro nedostatek talentu.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.