Grenadýrmarš
Tohle jídlo prý vymysleli za Rakousko–Uherska maďarští vojáci. Využili všeho, co bylo k mání: brambory, cibule, slanina, těstoviny. Ještě si prý grenadýrmarš vylepšovali sladkou i pálivou paprikou.
- 750 g brambor
- 1 lžíce sádla
- 100 g slaniny
- 1 velká cibule
- 300 g domácích těstovin
- sůl
Syrové brambory oloupeme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na malé kostičky. Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli a osmahneme na ní na drobné kostičky nakrájenou slaninu. Přidáme brambory, osolíme, podlijeme malým množstvím vody a dusíme do měkka.
Mezitím uvaříme v osolené vodě domácí těstoviny. Pro tento pokrm jsou nejlepší široké nudle nebo flíčky.
Když jsou brambory měkké, vydusíme všechnu tekutinu, přidáme uvařené scezené těstoviny a promícháme.
Obměna:
Když brambory nahradíme nahrubo nakrájeným hlávkovým zelím, které osmahneme na rozškvařené slanině a cibuli tak, aby okraje zelí trochu zhnědly a přidáme uvařené domácí těstoviny, připravíme těstoviny se zelím. Stačí potom jen promíchat, opepřit. A další rychlé i velmi dobré jídlo, které je jakousi variací na grenadýrmarš, je hotové.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.