Glen Campbell: Try A Little Kindness

26. září 2023

Náhoda dovedla skupinu Beatles k tomu, že se hned na svém prvním turné dostala do tehdy nejslavnějšího hudebního show na světě, do Show Eda Sullivana. Ten se totiž náhodou ocitl na londýnském letišti v době, kdy Beatles odlétali koncertovat do Švédska. Atmosféra ječících fanoušků na něj zapůsobila tak silně, že když mu manažer Brian Epstain nabídl schůzku, během které by projednali účinkování Brouků v jeho televizním show, bez váhání souhlasil.

Sullivan byl v té době moderátorskou hvězdou první velikosti, naprosto srovnatelnou s jeho hosty. Vystoupit v této hojně sledované události byl rozhodně krok ke zvětšení popularity. V minulosti byl autor pravidelného zpravodajství z broadwayských hudebních divadel listu Daily News, v němž se postaral o slávu mnoha osobností světa zábavy, od komické dvojice Dean Martin – Jerry Lewis, kterou uvedl hned ve svém prvním show v červnu 1948. Vysílala se až do r. 1971 a zaznamenala rekord jako nejdéle vysílaná akce tohoto druhu. Jeden televizní kritik prohlásil: "Je to jedna z našich nejmilejších a nejdražších vzpomínek na popkulturu."

Zpočátku byly však odezvy spíše odmítavé. Byl hodnocen jako nevýrazná osobnost, ale postupem času ho sledovaly miliony diváků. Objevil se názor, že Ed nedělá nic, ale dělá to lépe, než kdokoli jiný v televizi. Měl velký smysl pro humor a nikdy se neptal umělce na jeho náboženství, rasu nebo politiku. Účinkující jsou zaměstnáni na základě svých schopností. Díky tomu opravil svůj názor na Elvise Presleyho, odsuzovaného za divoké pohyby. Jako první začal v televizi uvádět country zpěváky.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio