Gilbert Bécaud: Ten, který zboural Olympii

20. prosinec 2021

Byl hercem, hudebním skladatelem, zpěvákem i výtečným klavíristou. Francie ho milovala, Olympii dokázal vyprodávat mnoho večerů v nepřetržitém sledu. Jmenoval se Gilbert Bécaud.

„Jsem jako dvě osoby. Když přemýšlím o písních, jsem sám sebou. Když zpívám, patřím obecenstvu. To je ten rozdíl. Když jsem sám ve svém pokoji a skládám hudbu, jsem to já, Gilbert Bécaud. Pak vyjdete na jeviště a zpíváte před tisíci posluchači. To už jsem někdo jiný, člověk, který patří lidem.“ Tato slova o sobě řekl francouzský zpěvák a skladatel Gilbert Bécaud, který do svých pětadvaceti let studoval vážnou hudbu, byl vynikajícím klavíristou.

O deset let později byl už slavným zpěvákem, a ještě než dostal přezdívku Pan 100 000 voltů, získal v roce 1955 jinou. Tehdy zažila slavná pařížská Olympie výbuch do té doby nepoznaný. Čtyři tisíce mladých posluchačů rozvášněných neuvěřitelnou Bécaudovou energií vytrhaly sedadla a zničily část sálu. Gilbert Bécaud v tisku, který této události patřičně využil, pak dostal přezdívku Pan Dynamit.

Energii bral možná i z kouření a své závislosti na nikotinu. Byl velmi silný kuřák, platil si dokonce asistenta, který měl za úkol během vystoupení udržovat pro Bécauda zapálenou cigaretu v pohotovostním stavu, aby si zpěvák mohl občas z jeviště odskočit a potáhnout. Nikdy nepsal texty, pouze hudbu, a na jevišti mu patřil celý prostor do posledního čtverečního centimetru.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.