František Nedvěd odešel, písničky zůstávají

20. červenec 2021

V neděli večer se do muzikantského nebe odebral zpěvák a kytarista František Nedvěd, legenda folkové a trampské hudby. Byl stále plný chuti do koncertování, zpívání miloval a pro své publikum by se rozdal. Zákeřná nemoc vše zastavila.

Jsem romantik, ale má to své meze, jsem pragmatický, říkal o sobě František Nedvěd, o rok mladší bratr slavnějšího Jana Nedvěda, o němž František tvrdil, že je snílek. On sám se necítil jako bohém, vůbec ten pocit neznal a nedovedl si představit, že by se vznášel někde ve výšinách – tak se viděla legenda folkové a trampské hudby s jemným a sametovým hlasem.

Pocházel sice z pražského Spořilova, ale společně s o rok starším bratrem Janem vyrůstal v trampské osadě v Lukách pod Medníkem na řece Sázavě, kde měli jejich rodiče chatu a tam, na břehu řeky Sázavy, František Nedvěd žil. Tam také začali oba bratři společně hrát a založili svoji první trampskou kapelu. Později už jako členové Brontosaurů hráli a zpívali ve Spirituál Quintetu, ale nejslavnější léta prožili od roku 1992 jako bratrské muzikantské duo. Vrcholem jejich kariéry se stal legendární koncert v Praze na Strahovské stadionu v roce 1996. Tehdy na ně přišlo sedmdesát tisíc lidí. Jan a František byli na pódiu sehraná dvojka, kdy František trpělivě poslouchal to, co Jan povídá a společně s ním bezchybně zpíval a hrál na kytaru.

S bratrem se František rozešel vícekrát. „Když někoho začne pálit dobré bydlo, začne dělat věci, které se neslučují se společným žitím,“ vysvětloval důvody jejich mnoha společných konců. Zvolil si sólovou dráhu a byl vynikající, na pódiu vždy suverénní s talentem a hlasem od pánaboha, byl profesionálem se vším všudy.

Nazpíval i píseň, kterou ve Spojených státech těšil posluchače slavný zpěvák Glenn Cambel, jmenuje se Try A Little Kindness, v překladu zkus trochu laskavosti, vlídnosti, dobrosrdečnosti. Český text napsal Františkův bratr Jan a v podstatě zachoval původní poselství této písně, jen ho přenesl na Frankieho, kterého měl každý rád. Tak jako Františka Nedvěda.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio