Fotbalová lidská práva

29. březen 2004

Původně signalizovala kauza úplatků, respektive sázení na vlastní prohru, zemětřesení v plzeňském, ale i celém českém fotbalu. Zatím je nejasné především to, kdo poskytl novinářům informaci o údajném uplácení, ale za nejasnosti a nedůvěru kolem sázení plzeňského kapitána Bartesky si mohou funkcionáři plzeňského prvoligového týmu tak trochu sami pozdním zveřejněním důvodů vyřazení hráčů z kádru. Tématem se ve svém komentáři zabývá Jiří Tomáš Blažek.

Sport, to jsou velké peníze a u fotbalu zvlášť. Aféra v plzeňském prvoligovém týmu byla vlnou, která zasáhla nejenom Štruncovy sady; špinavá voda se v minulých dnech rozlila do celé české kotliny. Napřed šlo o spekulace s prodaným zápasem, potom o možnost sázení hráčů proti vlastnímu týmu. Hráči Plzně pravděpodobně tento zápas neprodali, důkazy nejsou. Nemělo by ale zapadnout, že někdo někde si dal práci s tou konstrukcí příběhu o předávání balíku peněz hráčům v restauraci a potom ho prostřednictvím Deníků Bohemia zveřejnil. Nemělo by zapadnout, jak se k tomu postavili aktéři; podezíraní hráči, funkcionáři, novináři a fanoušci, ale hlavně vydavatel novin, které to vše nastartovaly. Vydavatel vycouval, ale nemělo by mu to takto snadno projít. Není zde žízeň rovnou po nějaké odplatě. Po slušnosti prosté je třeba se ptát. A stejně důrazně, jako byla zveřejněna jména údajně úplatných hráčů, zveřejnit příběh o tom, jak bylo zveřejněno něco, co se nestalo. Proč to bylo zveřejněno, na to jistě dostaneme odpověď zároveň. Máme na to všichni právo. Hráč, fanoušek, veřejnost. Opakuji, je naprosto lhostejné, v kterých novinách to vyšlo - jde o to, proč a kdo to zadal.

Fotbalový míč

Nepokládám, a většinou nepokládáme, lidi kolem finančně velkých sportů za svaté. Přesvědčili jsme se mnohokrát, že peníze dokáží zpřevracet pravidla cti lehce. Právě tohoto skrytého a trvalého podezření bylo zde využito, když poučku o každém šprochu zná každý. Byla ale tahle klička provedena špatně, protože velmi pravděpodobně bez míče. Přesto dostal fotbal gól. Plzeňský i český. Proto by měl přinejmenším plzeňský klub, ale nejlépe národní fotbalový svaz, podat trestní oznámení na neznámého pachatele. Nechat vyšetřování na funkcionářích kopané nemá význam, protože veřejnost jejich závěry nepřesvědčí tolik, jako soudní verdikt. Co se plzeňských funkcionářů týká, znevěrohodnili takříkajíc sami sebe už tím, že přeřazení dvou hráčů ligového týmu do mužstva B prezentovali jako vnitřní věc klubu, do které veřejnosti nic není. Je. Možná to opravdu řadu lidí nezajímá, ale koho ano, ten má na jasnou řeč právo. A nemusí to být ani skalní příznivec klubu, stačí, aby byl západočeským patriotem, dokonce i to je důvod k vědění pravdy, je-li ten člověk dobře vychovaný a žádá totéž od okolních bližních. Vyslání jedné ošklivé kachny do povětří bylo zlým činem, pakliže se neprokázal opak. Zametání pravdy o podezírání vlastních hráčů hloupostí. Protože ty velké peníze jdou do fotbalu od sponzorů, ale i od fanoušků. Všichni nějak přispívají, všichni mají právo na slušnost. Lidská práva to jsou, tak je to jednoduché.

Fotbal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.