Formulační nedostatky

12. leden 2010

0:00
/
0:00

M: V dnešním jazykovém koutku se zaměříme na jeden pozoruhodný rušivý nedostatek ve formulaci.

Začneme větou každé workflow trvalo naimplementovat 42 hodin. Že si pod tím to sdělením nedokážete nic konkrétního představit? Nebo si nejste jistí, co se vám vlastně sděluje? Shledáváme pro to dva důvody. Jednak se slovo workflow neužívá v běžné komunikaci příliš často a neznáme jeho význam, jednak věta vykazuje jisté nedostatky ve formulaci. Větu začneme rozplétat tím, že slovo workflow označuje schematický náčrt nějaké složitější, komplexnější činnosti - zobrazuje její jednotlivé dílčí činnosti a jejich vztahy a závislosti. Schéma zvané workflow se často užívá například pro náčrt nějakých firemních procesů řízení, pro zachycení výrobního postupu apod. Nemáme pro něj zatím žádný domácí ekvivalent, a proto nezbývá než se s užitím cizího výrazu smířit.

M: Takže s prvním nedostatkem se bohužel nedá nic dělat.

Podle toho, co označuje, by bylo možné použít opis. Jestliže má workflow znázorňovat např. výrobní postup, pak můžeme použít opis jako třeba pracovní schéma, výrobní diagram, výrobní schéma, náčrt výrobního postupu apod. Stejné je to s implementací. Ani pro ni nemáme žádný zaužívaný domácí výraz, a proto si alespoň vysvětleme, že implementaci jsou nejbližší výrazy jako provedení, realizace nebo aplikace. I tady by se samozřejmě dala použít opisná vyjádření, ale je pravda, že obchodní a výrobní prostředí, ve kterém se workflow používá, taková slova snadno přijímá coby své pracovně odborné vyjadřování. Svou roli v tom koneckonců hraje i výhoda jeho jednoslovnosti. Ostatně, musíme přiznat, že užití cizího výrazu není na celé formulaci to nejzávažnější.

M: V čem tedy spočívá hlavní problém ve větě "každé workflow trvalo naimplementovat 42 hodin"?

Problém je v tomto případě ve větné skladbě. Doba trvání nás zajímá u implementace, proto právě implementace by měla být podmětem, avšak ve formulaci každé workflow trvalo naimplementovat 42 hodin si kvůli postavení na začátku věty vysvětlujeme člen každé workflow jako podmět, ale až když dospějeme dále do věty, zjistíme, že podmětem je vlastně infinitiv naimplementovat. Ke špatné čitelnosti větných vztahů přispívá i to, že workflow je středního rodu, a proto se shoduje i s tvarem středního rodu přísudku, což ještě více usnadňuje jeho mylné chápání jako podmětu. Kdybychom použili podstatné jméno jiného rodu, nebylo by pochopení věty tak zapeklité: každý program trvalo naimplementovat 42 hodin. Zkrátka a jednoduše, čitelná formulace by měla znít naimplementovat každé workflow trvalo 42 hodin nebo ještě lépe implementace každého workflo

autor: Martin Prošek
Spustit audio