Firma Amati Denak Kraslice je v konkurzu. Insolvenční správce ji chce do konce léta prodat

Saxofony, trombony nebo lesní rohy. Ve firmě Amati v Kraslicích se hudební dechové nástroje pod tímto jménem vyrábí od roku 1945. Od loňského podzimu byl ale zadlužený podnik v insolvenčním řízení a teď skončil v konkurzu.

Insolvenční soud v Plzni poslal firmu Amati Denak Kraslice do konkurzu. Podnik na výrobu hudebních nástrojů dluží svým věřitelům téměř 182 milionů korun. Zaměstnanci neví, co teď s nimi bude. „Jsem na nucené dovolené a čekám, jak se ta situace vyvine, jestli budeme propuštěni,“ řekl jeden ze zaměstnanců firmy Amati Denak Kraslice. Podle dalšího dlouholetého zaměstnance podniku lidé stále doufají v jeho záchranu.

Na začátku insolvenčního řízení v říjnu 2019 uvažovalo vedení firmy o reorganizaci provozu, která měla přispět k jeho zachování. Najali i krizového manažera, který měl s řízením zadluženého podniku pomoct. Po 14 dnech s ním ale firma spolupráci ukončila. „Žádné zásadní kroky, v tom smyslu, že by se směřovalo k reorganizaci, ze strany majitelů činěny nebyly,“ uvedl jeden ze zaměstnanců.

Pokud by se nenašel nový investor pro firmu Amati, mělo by to zásadní vliv i pro samotné město Kraslice, kde podnik patří mezi největší zaměstnavatele. „Společnost Amati patřila vždy neodmyslitelně ke Kraslicím. Věřím, že se věřitelé nakonec nějakým způsobem dohodnou, a společnost bude byť v užším měřítku fungovat a nadále působit v našem městě, “ sdělil starosta Roman Kotilínek.

Věřitelé se na zasedání shodli na prodeji podniku

Zadlužená firma by měla co nejdříve získat nového majitele. Na jejím prodeji se dnes (6. 2.) shodl nový věřitelský výbor s insolvenčním správcem. Ten eviduje 5 vážných zájemců o koupi závodu na výrobu hudebních nástrojů. 

V kraslickém podniku v současnosti pracuje přibližně 80 zaměstnanců. Věřitelský výbor chce zpět přijmout 37 pracovníků, kteří dostali výpověď na konci ledna, jak potvrdil insolvenční správce Lukáš Zrůst. 

Prioritou správce i výboru je také zachování dosavadního provozu firmy. „Pokusíme se o jmenování krizového manažera tak, aby Amati mělo denně dohled a provoz. Samozřejmě musí proběhnot inventura zboží, zaměstnanců a dodavatelsko-odběratelských vztahů,“ řekl po jednání věřitelů Zrůst.

Podnik Amati Denak chce insolvenční správce prodat do konce léta.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio