Ensaïmada. Sladká spirála z Mallorky

Ensaïmada je sladké pečivo, pocházející ze španělského ostrova Mallorka. Součástí těsta je sádlo, které se katalánsky řekne saïm, odtud tedy i název pečiva. Tradiční ensaïmada je bez náplně, ale může se připravit i se smetanou, různými krémy, čokoládou, ale také s jablky, se skořicí nebo i dýní.

Ingredience
  • 550 g hladké mouky
  • 42 g droždí (1 kostka)
  • 4 PL jemného krystalového cukru
  • 2 vejce
  • 2 PL kvalitního rostlinného oleje
  • 50 g změklého sádla
  • 250 ml teplé vody
  • sůl
  • nerozpuštěné sádlo na potření těsta, moučkový cukr na posypání

Droždí rozdrobíme do části teplé vody, přidáme trochu cukru, promícháme a na teplém místě necháme droždí zaktivovat. Celá vejce důkladně promícháme s cukrem. Do mísy prosijeme mouku, osolíme, přidáme vaječnou směs, vykynutý kvásek, změklé sádlo, olej a zbylou teplou vodou zaděláme měkké pružné těsto, které nakonec dobře prohněteme na pracovní desce. Povrch těsta potřeme olejem, vložíme do mísy a na teplém místě necháme cca 1 hodinu kynout.

Poté těsto znovu propracujeme a necháme ho kynout ješt zhruba 30 minut. Vykynuté těsto rozdělíme na dva stejné díly, které nejprve válečkem vyválíme a potom rukama vytáhneme tak, aby bylo co nejvíce tenké. S těstem se velice dobře pracuje, je pružné a při vytahování se netrhá. Připravenou placku potřeme tuhým sádlem. Ruce jsou pro tuto práci ideální, sádlo se v nich trochu nahřeje a dobře se roztírá. Takto připravený plát stočíme do ruličky, při stáčení se snažíme těsto utahovat. Potom z něj vytvoříme „šneka", ale dáváme pozor na to, aby byla mezi těstem mezera. To kvůli tomu, aby se při dalším kynutí nevytvořil spečením bochánek, ale aby byla ensaimada i po upečení pěkná.

Přendáme na plech vyložený pečícím papírem, necháme ještě chvíli odpočinout a potom pečeme ve vyhřáté troubě pří cca 180°C asi 20 minut. Záleží na typu použité trouby. Po upečení bohatě pocukrujeme.

Poznámka: Doporučuji těsto vytahovat a poté rolovat na pracovní desce, protože vál je malý a těsto bychom museli podsypávat moukou. Lepší je právě proto jen deska kuchyňské linky apod., kde se s těstem výborně pracuje.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko