Elvis Presley: It´s Now Or Never

12. listopad 2023

I když král rokenrolu Elvis Presley působil na konci života unaveným dojmem, stále vystupoval na koncertech a nahrával písně. Mezi lety 1969 a úmrtím v roce 1977 absolvoval 1094 zcela vyprodaných vystoupení. Byl prvním umělcem, který ve čtyřech vystoupeních za sebou vyprodal slavnou koncertní halu Madison Square Garden v New Yorku.

Dopis, který Elvis Presley obdržel 20. prosince 1957, byl určitě vánočním dárkem pochybného charakteru. Jednalo se totiž o povolávací rozkaz. Prezident tímto vyzýval mladého muže, aby se 20. ledna r. 1958 dostavil k odvodu. Elvis byl v té době nejen nejslavnější pěveckou hvězdou na světě, ale díky koncertům a nevídaným prodejům svých desek získal slušné bohatství. Nebylo by asi úplně složité nějak se z této povinnosti vyvázat. O to nakonec měly zájem i gramofonové a filmové společnosti, kterým Presley vydělával slušné peníze. A pokud by na vojnu musel, mohl se klidně stát členem něčeho, co se u nás nazývalo Armádní umělecký soubor. Nakonec letectvo takovou možnost nabídlo. Je tedy otázkou do jaké míry Elvisovo tvrzení o tom, že žádné výhody nechce je z jeho hlavy nebo na tom trval jeho manažer Tom Parker.

Každopádně léta 1958 až 1960 strávil Presley na vojně. Stejně jako u nás se ani za oceánem na vojnu nikomu nechtělo a většina byla toho názoru, že z toho nic užitečného nekouká. Ale znáte to. Když Pán Bůh dopustí i motyka spustí. A právě během základní služby zaslechl Elvis skladbu Tonyho Martina, který zpopularizoval nejširším posluchačským vrstvám italskou píseň O Sole Mio. A ještě během vojny si nechal na její melodii složit text pro sebe. Singl It´s Now Or Never vyšel 5. července 1960.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.