Karlovarský kraj očekává propad daňových příjmů o 300 milionů korun

Karlovarský kraj se připraví na očekávaný propad daňových příjmů o 300 milionů korun. Výpadek chce nahradit kraj volnými finančními prostředky, které má z přebytku hospodaření z loňského roku.

Návrh musí ale ještě schválit zastupitelé na červnovém jednání. „Musíme být připraveni, že nastane výrazný propad daňových příjmů, protože řešení pandemie covid-19 zásadně ovlivní stav státního rozpočtu, který musí vynakládat nemalé finance na nákup ochranných prostředků, tak na řešení situace firem, živnostníků, oblasti cestovního ruchu. U nás se to velmi významně dotýká především lázeňství a zaměstnanosti v těchto oblastech,“ uvedla náměstkyně hejtmana Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

„Budu ale požadovat, aby všechny odbory krajského úřadu hledaly úspory i ve výdajové stránce rozpočtu. Už nyní víme, že se celá řada akcí, na které máme vyčleněné finance, neuskuteční,“ doplnila náměstkyně hejtmana.

Ve schváleném rozpočtu Karlovarského kraje na rok 2020 se počítalo s daňovými příjmy ve výši 2,97 miliardy korun. Výše výnosů ze sdílených daní vycházela z podílu kraje na celostátním výnosu daní a předpokladu ministerstva financí. Kraj při plánování rozpočtu preventivně snížil odhad příjmů o 4,5 procenta. Nyní ministerstvo financí predikci výnosu ponížilo o 7,36 procenta.

Podle Mračkové Vildumetzové jde o opatření, které může předejít problémům s financováním všech oblastí života kraje, ať už jde o peníze pro nemocnice, zajištění sociálních služeb nebo na opravy silnic. „Rozhodně však chceme pokračovat v naplánovaných investičních akcích kraje a také chceme dodržet alokace, které jsou v rozpočtu určeny pro jednotlivé dotační programy, v nichž jsou žadateli například obce,“ dodala.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio