Duo Červánek: Hledám děvče na neděli

17. březen 2024

Druhá polovina let dvacátých a léta třicátá minulého století byla v Čechách mimo jiné érou rozvoje trampingu.

Rozhodně není přehnané tvrdit, že trampská móda spojená se specifickou mluvou, s "weekendy" trávenými mimo město, speciální trampská hudba atd. poznamenala mládež - především městskou - natrvalo. Ale volné táboření vyvolalo také negativní ohlas veřejnosti, který si vynutil v roce 1931 i právní úpravu, proslulý "Lex Kubát" o zákazu společného táboření, který platil až do roku 1935.

K trampingu patří i písně, které jsou dnes trvalou součástí české populární hudby. První písničkáři je začali tvořit především pro své domácí trampské osady, později se z nich stali zruční autoři zábavné hudby. Je zajímavé, že hlavní autoři trampských písniček se narodili ve znamení Vodnáře – například Vladimír Eddy Fořt, Eduard Ingriš nebo Jarka Mottl, který napsal už v roce 1919 údajně první českou trampskou píseň V záři červánků. České trampské písně opěvují především nádhernou přírodu, vzdálené země, moře, kamarádství a dobré lidské vztahy.

Prvním, jehož písně byly takto označovány, byl právě Jarka Mottl, autor například nesmrtelného hitu s názvem Hledám děvče na neděli. A jistě by souhlasil se slovy vynikajícího sbormistra Miroslava Hroňka, který slavnému Duu Červánek vždy kladl na srdce, cituji:“ Kamarádi, zpívejte dobře a rádi jak u toho nejmenšího ohně, tak i v nejzapadlejší hospůdce. A trampská písnička si to zaslouží, vždyť je to naše česká lidová kultura se vším všudy."

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.