Důl Družba po šesti letech opět otevřou. Horníci chtějí vytěžit zbývající uhlí

20. červenec 2017

Do bývalého dolu Družba u Sokolova se vrátí důlní rypadla. Sokolovská uhelná a.s. (SUAS) plánuje, že do roku 2030 dotěží asi 15,6 milionu tun uhlí, které v dole, kde se těžba kvůli sesuvu v roce 2011 přerušila, zbylo. Vyplývá to z údajů, které jsou součástí posuzování vlivu projektu na životní prostředí. SUAS loni vytěžila 7,6 milionu tun uhlí.

Vnitřní výsypka dolu Jiří, který s bývalým dolem Družba sousedí, se sesula v roce 2009. „Z důvodu stability tak už nebylo možné postupovat v původním směru těžby od Nového Sedla. Část technologie lomu Jiří se proto nyní otáčí tak, aby mohlo dojít k odtěžení dotčeného území ze směru od Královského Poříčí," uvedl předseda představenstva Sokolovské uhelné Jiří Pöpperl ve zprávě na webu firmy.

S chystaným dotěžením lomu, který se přejmenoval na Poříčí, souvisí i letošní investice těžařské firmy. Klíčové místo zaujímá rekonstrukce poháněcích stanic a výstavba linií pasových dopravníků v lokalitě Poříčí za 178 milionů korun.

Podobnou částku dá SUAS na výstavbu tras pásových dopravníků i přemístění současných a doplnění chybějících komponentů potřebných pro zakládání materiálu na vnitřní výsypku. Celkem tak dá SUAS do přípravy těžby v lomu Poříčí několik set milionů korun.

V lomu Poříčí se bude těžit dobývacím prostoru Královské Poříčí, zčásti pak v dobývacím prostoru Nové Sedlo a v dobývacím prostoru Alberov, uvádí studie pro posouzení vlivu na životní prostředí. Nijak významně ale nevybočí z dnešních dolových území. Podle posudku bude nutné rozšíření území hornické činnosti o plochu o rozloze asi 15 hektarů. Jednou z podmínek závěru zjišťovacího řízení je mimo jiné vybudování ochranného valu o rozloze asi 2,97 hektaru.

Těžba v lomu Poříčí začne už v letošním roce, hlavní fáze odtěžování uhlí se ale plánuje až v roce 2021 a pokračovat má do roku 2030.

„Tyto změny v postupu těžby se promítnou i v profilu budoucího jezera, které v místě lomu vznikne po ukončení těžby," uvedl Pöpperl. „Zatímco původní záměr počítal s tím, že nejhlubší část jezera se bude nacházet v jeho západní části, kvůli změně postupu těžby i zakládání to nově bude na opačné straně, tedy u Nového Sedla," doplnil.

Sokolovská uhelná loni, po letech úspor kvůli sporu s ČEZ o cenu uhlí pro elektrárnu Tisová, vykázala zisk 1,078 miliardy korun. Zároveň se dohodla s ČEZ na odkoupení elektrárny v Tisové. V regionu zaměstnává SUAS na 3400 lidí.

zdroj: ČTK
Spustit audio