Dopravní inspektoráty jsou v obležení motoristů. Ti dokončují převody aut

25. červen 2015

Už jen několik dnů zbývá motoristům, aby dokončili převody aut. Pokud to neudělají, jejich vozidlo po 30. červnu zanikne. V celé České republice se to přitom týká ještě stovky tisíc aut. A tak se plní čekárny registrů vozidel a lidé si musí vystát fronty.

Stejné je to i v Karlových Varech. Lidé, kteří tady čekají, netrpělivě vyhlíží vyvolání svého čísla. Kdo si přivstal, má štěstí. Jiní musí na vyřízení čekat i několik desítek minut.

Pan Petr z Karlových Varů si rychle vyřizuje převod auta. Nerad by po prvním červenci zjistil, že jeho vozidlo zaniklo. Nový systém chválí. „Vyčistí se registr. Lidé na to kašlali a není to dobré vůči těm původním majitelům, kteří potom měli problémy, když se s tím autem nebo motorkou něco stalo,“ říká pan Petr.

Za to pan Jiří, který už čeká na vyřízení 20 minut, je naštvaný. „Zase je jen další věc na peníze, nic jiného to není,“ myslí si pan Jiří.

Úředníci jsou v těchto dnech přetížení. Denně musí odbavit i stovky klientů, vypočítává vedoucí oddělení registru vozidel karlovarského magistrátu František Palivec. „V tuto dobu obsloužíme až 300 lidí. Záleží na tom, jak je dlouhý úřední den,“ říká Palivec.

Majitel sbírky veteránů Petr Kukrecht si myslí, že stát tímto způsobem omezuje práva motoristů. „Mně se to moc nelíbí. Já si myslím, že by bylo lepší udělat daleko jednodušší systém a dát svobodnou volbu občanům a majitelům vozidel, ať se rozhodnou sami, co s tím,“ myslí si Kukrecht.

Navíc, čím jsou vozy starší, tím je situace zpravidla komplikovanější. Auta šla mnohdy takzvaně z ruky do ruky. „Všeobecně veteránisté mají problém s vozidlem, které je nepojízdné. Doklady ještě sice jsou, ale třeba na zemřelého a někdo zapomněl udělat dědické řízení. Potom je obrovský problém to vozidlo vyřadit z evidence. V podstatě neexistuje možnost, abychom to vozidlo mohli dál znovu provozovat anebo použít z něj alespoň díly. Prostě na veteránisty se úplně zapomnělo,“ je přesvědčený Kukrecht.

Čtěte také

Kromě vyřizování převodů se ale úředníci často setkávají s lidmi, kteří si přijdou raději ověřit, jestli auto se kterým jezdí, je opravdu jejich, podotýká František Palivec.

„Stalo se nám to minulý týden. Přišel pán s velkým technickým průkazem na sebe i na syna a ptal se, jestli je skutečně vozidlo jejich. Tak jsme mu řekli, že může být klidný. Lidé mají strach. Ti, co mají chodit, nechodí. A ti, co nemusí, se občas přijdou zeptat,“ dodává Palivec.

Jen na Karlovarsku nemá dokončené převody téměř 5 000 aut.

Spustit audio