Domov Matyáš v Nejdku se dočkal. Byla zahájena první etapa rozsáhlé rekonstrukce

4. listopad 2022 11:35

Karlovarský kraj zahájil první etapu rekonstrukce Domova se zvláštním režimem Matyáš v Nejdku. Projekt zahrnuje rekonstrukci a rozšíření pavilonu C, kde budou po dokončení k dispozici jednolůžkové a dvoulůžkové pokoje, a rekonstrukci spojovacího traktu.

První etapa by měla stát 210 milionů korun, celkové náklady včetně následné druhé etapy budou podle odhadů 450 milionů korun. „Úpravy domova Matyáš vnímáme jako naprosto nezbytné, protože současné podmínky pro poskytování pobytové služby již nejsou v souladu s aktuálními požadavky na zajištění péče a soukromí pacientů. Naší prioritou je zejména vybudování jednolůžkových pokojů a několika pokojů dvoulůžkových, a to pro manželské či jiné páry,“ řekl při zahájení stavby krajský radní pro sociální věci Robert Pisár (STAN).

Podle ředitelky domova Zuzany Blažkové je už přestavba nezbytná. „Matyáš je pořád uvnitř ubytovnou, s chodbami, kde se ani neotočíte s lůžkem. Polovina klientů je přitom imobilní nebo špatně chodí. Potřebujeme větší pokoje, větší klubovny, větší zázemí pro klienty, ale hlavně větší chodby,“ popsala Blažková.

Rekonstrukce se uskuteční za provozu

Nyní má domov 72 klientů, po dokončení rekonstrukce bude mít místo pro 84 klientů. V druhé etapě stavbaři zrekonstruují pavilon A a B a druhý spojovací trakt. Každý pokoj bude vybaven bezbariérovou flexibilní koupelnou s toaletou. Vyměněny budou nevyhovující okna a dveře, počítá se také například se zateplením fasády, s rekonstrukcemi technicky nevyhovujících komunikací, rozvodů studené a teplé vody, centrálního vytápění, elektroinstalace, výtahů a dalších.

„Začali jsme s přípravou staveniště, probíhají zemní práce včetně hrubých terénních úprav a přeložek inženýrských sítí. Jsme rádi, že jako lokální stavební dodavatel můžeme být u tohoto projektu, který přispěje ke zvýšení standardu péče pro seniory v našem kraji,“ doplnil oblastní ředitel společnosti Metrostav DIZ Petr Čermoch.

Kraji pomůžou s financováním dotace

První etapa rekonstrukce bude spolufinancována z prostředků ministerstva práce a sociálních věcí z programu na zkvalitnění pobytových zařízení sociálních služeb, a to částkou 52 milionů korun.

Předpokládané náklady druhé etapy mají být 240 milionů korun a Karlovarský kraj už podal v září letošního roku žádost o dotaci na spolufinancování projektu do výzvy Národního plánu obnovy vyhlášeného ministerstvem práce a sociálních věcí.

Maximální výše podpory by mohla činit 80 milionů korun. Práce na 1. etapě by měly být dokončeny v listopadu 2023, následovat bude druhá etapa. Kompletní dokončení projektu je plánováno na březen 2025.

Spustit audio

Související