Dlouho plánovaná rekonstrukce Domova Matyáš v Nejdku by měla začít ještě letos

22. březen 2022 10:15

Domov se zvláštním režimem Matyáš v Nejdku nepřijímá nové klienty. Snižování kapacity krajského zařízení souvisí s přípravou na jeho rekonstrukci. Omezení provozu a s tím spojené ztráty bude domovu kompenzovat Karlovarský kraj.

Domov se zvláštním režimem Matyáš v Nejdku bude dál snižovat své kapacity. Důvodem je plánovaná rekonstrukce objektu, která se uskuteční za běžného provozu v letošním roce. „Rekonstrukce se připravuje už od roku 2012. Proběhla velká spousta jednání, řešilo se to v různých fázích. Podařilo se nám projekt dotáhnout do konce. Máme kompletní projektovou dokumentaci i předpokládaný rozpočet,“ uvedl krajský radní Robert Pisár z hnutí Starostové a nezávislí.

Už vloni proto Karlovarský kraj, který je zřizovatelem domova, snížil počet lůžek z původních 105 na aktuálních 84. Nové klienty nebude domov nabírat ani letos. „V roce 2022 by mělo dojít ke snížení kapacity z 84 na 72 lůžek. Toto snižování začne od 1. dubna tak, abychom měli v létě kapacitu nižší a mohli část objektu předat staviteli,“ potvrdil Pisár.

Opravy chce Karlovarský kraj rozdělit do dvou etap, aby zcela minimálně ovlivnily provoz zařízení. Předpokládaný rozpočet by měl dosáhnout 300 milionů korun. „Pokud nám zastupitelstvo schválí navýšení financí na první etapu na 140 milionů korun tak vyhlásíme veřejnou zakázku a počítáme, že nejpozději v září předáme část objektu dodavateli,“ dodal radní.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr
Spustit audio