Dobrodruh z Klenčí pod Čerchovem tráví čas mezi divokými gorilami

21. listopad 2023 21:30

Jít několik hodin po horách a za odměnu moci pozorovat gorily v divoké africké přírodě… Už více než třicetkrát takové dobrodružství absolvoval cestovatel a fotograf Vladimír Čech z Klenčí pod Čerchovem. Setkání s těmito zvířaty je dle jeho slov opravdu silný zážitek.

Fotograf, cestovatel, ale hlavně milovník zvířat. To je Vladimír Čech z Klenčí pod Čerchovem na Domažlicku. Na svých cestách navštívil různé země v Evropě, Asii i Africe. A právě černý kontinent mu učaroval natolik, že ho nosí i jako přívěšek na krku.

„Lásku ke zvířatům chovám už od dětství. Pamatuju si, že mě uchvátila kniha Rok mezi gorilami – a tam moje fascinace těmito tvory asi začala,“ vypráví. První výlet za gorilami do Ugandy Vladimír podnikl po revoluci, když se otevřely hranice. Od té doby ho už 34krát zopakoval a chystá se na další.

Ke gorilám jen s rouškou

„Úplně poprvé jsem se možná trochu bál, nevěděl jsem, co mě čeká. Ale jakmile jsem dorazil na místo, opadlo to ze mě,“ popisuje dobrodruh. Cesta za gorilami s místním stopařem a průvodcem má svá pevná pravidla. Lze ji absolvovat jen jednou denně a ve skupině maximálně osmi turistů. Přímo ke gorilám si člověk smí vzít pouze fotoaparát a zdržet se u nich může nejdéle hodinu. Na místě je povinností mít nasazenou roušku, gorily jsou totiž velmi náchylné na nakažení lidskými nemocemi. „Nutno dodat, že stopaři berou turisty k habituovaným skupinám goril, jež jsou de facto ochočené a připravené na přítomnost lidí.“

Několikahodinové horské túry mohou být velmi náročné, terén je kluzký, někdy člověk leze po kolenou, prodírá se křovím… Odměna v podobě setkání se skupinou goril za to ale stojí. „Nejvíc mě fascinují samotná zvířata. Ten zážitek, kdy jste s divokou gorilou v těsném kontaktu, je zkrátka k nezaplacení,“ říká Vladimír. Jak ale zároveň přiznává, všude dobře – doma nejlíp. Dnes mu stačí dva až tři týdny strávené v cizině a už se zase těší zpět do rodné země.

Klub Gorila pomáhá

Národní parky, které Vladimír Čech v Africe navštěvuje, jsou závislé na finanční pomoci dárců. I proto Vladimír spolu s Markem Ždánským založil neziskovou organizaci Klub Gorila. Skrz ni mohou zájemci přispět na podporu správy parků či ochranu přírody. Zároveň se Klub Gorila snaží získat další příznivce výletů za krásnými divokými zvířaty.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio