Do veřejného čtení jmen obětí holocaustu se poprvé zapojily také Karlovy Vary

3. květen 2019 08:00

Jom ha-Šoa připomněl oběti holocaustu. Po celém světě se lidé zapojili do veřejného čtení jejich jmen. Poprvé mohli zájemci pietní akci navštívit i v Karlových Varech.

Česko si 2. května připomnělo židovské a romské oběti holocaustu veřejným čtením jmen obětí v rámci 14. ročníku vzpomínkového dne Jom ha-Šoa. Vůbec poprvé se k této akci připojilo také lázeňské město Karlovy Vary, kde čtení připravila místní židovská obec a do programu se zapojili i studenti místní střední pedagogické školy.

V Karlových Varech se lidé sešli před budovou Hlavní pošty nedaleko hotelu Thermal, obdrželi zde seznam několika jmen se stručnými osobními údaji rodáků z Karlových Varů, která pak veřejně přečetli. Čtení bylo zahájeno úderem 14. hodiny. Sešli se zde nejen příbuzní obětí, ale také široká veřejnost včetně studentů zdejší pedagogické školy, kteří si připravili hudebně-recitační pásmo s názvem Šoa. Zhruba 50 studentů na pódiu zazpívalo a zahrálo tradiční romské a židovské písně.

Informační panely

Kolem byly navíc umístěny informační panely s osudy pěti přeživších a také lékaře Ericha Soeldnera, který byl popraven v roce 1942 v Berlíně. Tito lidé buď pocházeli z Karlových Varů, nebo se zde po válce usadili.

Pořadatelé navíc v rámci doprovodného programu k této akci připravili besedu s pamětnicí holocaustu Jarmilou Weinbergerovou. Ta je naplánovaná na pondělí 6. dubna v kině Drahomíra.

Lidé v České republice si Jom ha-Šoa začali připomínat po roce 1989 především uvnitř židovské komunity. Od roku 2006 se tento den dostal i do podvědomí veřejnosti. Letos se zapojilo celkem 21 měst, například Havlíčkův Brod, Prostějov, Plzeň nebo Sušice a každým rokem se přidávají další místa.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio