Do starých škamen vás zavede Obecná škola v areálu Na Fojtství v Kozlovicích

23. leden 2017
Česko – země neznámá

Krucifix a obraz monarchy shlížející ze stěny na malé žáčky, kteří se krčí v dřevěných ohýbaných lavicích. V rohu místnosti zelená kamna, opodál staré dýchavičné harmonium. Na stupínku stojí katedra s lavicí pro řídícího učitele. Tak to vypadá v Obecké škole v Kozlovicích, jedinečné expozici svého druhu v Moravskoslezském kraji.

Učitel ve třídě chybí. Návštěvníci ho ovšem záhy objeví v místnosti, které přiléhá přímo ke třídě a která je zároveň jeho skromným příbytkem. Právě si tam chystá další vyučovací hodinu. Pro jistotu má připravenou i pověstnou rákosku.

Umístění expozice není náhodné, historická budova fojtství skutečně hostila první triviální školu v Kozlovicích. Bylo to v letech 1785 až 1797. Žáčci dostali k dispozici starou budovu, dřevěný výminek. Když shořel, škola se přestěhovala na faru.

Školní vybavení v expozici je ale pozdějšího data. Všechen nábytek pochází z konce 19. století. Stejně tak pomůcky, které uvidíte v přilehlém kabinetu. Znalci jistě ocení pozoruhodné soubory Amerlingových didaktických obrazů vydávaných v letech 1850 až 1865.

Studené, nehostinné vězení, které také na fojtství nesmělo chybět, může dodnes strašit neposlušné žáky. Průvodkyně se ale dušují, že žádné dítě v něm netrpělo. Šatlava byla zkrátka součástí fojtství stejně jako svého času obecná škola.

Fojtství v Kozlovicích

Návštěvníky může do kozlovického areálu přilákat na prohlídku také expozice o historii Kozlovic, ukázka toho, jak se u fojtů žilo a hospodařilo nebo rozsáhlá sbírka sakrálního umění na půdě. To vše totiž na Fojtství v Kozlovicích najdete.

V zimním období se musíte na prohlídku předem objednat na telefonním čísle 556 801 935. Od dubna do října je otevřeno denně, kromě pondělí od 10 do 17 hodin.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.