Do rozhlasu mě to stále táhne, říká bývalý redaktor, dnes tiskový mluvčí NP Šumava

26. říjen 2021

Na světě je nová kniha s názvem Národní park Šumava - 30 let. "Doufám, že o ni bude zájem, abych nemusel řediteli kupovat rum," prozrazuje okolnosti sázky autor knihy Jan Dvořák.

Z knihy Jana Dvořáka Národní park Šumava - 30 let

Jeho hlas známe všichni velmi dobře. Pořad Poznáváme Šumavu připravuje Jan Dvořák sedm let. Vymyslel ho poté, co v červnu 2014 začal pracovat na Správě NP Šumava. "Témat pro pořad Poznáváme Šumavu je moc. Na správě pracuje 300 lidí - odborníci, vědci, výzkumníci. A k tomu je ještě spoustu další lidí, kteří toho o Šumavě hodně vědí. Jsem vděčný, že se s nimi můžu setkávat," říká Jan Dvořák.

Co se za 30 let existence NP Šumava změnilo? "Především je to změna smýšlení veřejnosti. V 90. letech brali lidé národní park jako určitou marketingovou značku, jako záruku hezkého místa, kde můžu strávit atraktivní dovolenou. A teď už to vnímají i tak, že národní park funguje jako uchování přírody," popisuje Jan Dvořák.

Z knihy Jana Dvořáka Národní park Šumava - 30 let

Kolik ředitelů správu parku vedlo? Jakou kapacitu má národní park z hlediska počtu turistů? Potřebuje les vůbec nějakou lidskou péči? Poslechněte si povídání Stanislava Juríka s mluvčím parku Janem Dvořákem a zároveň autorem nové knihy Národní park Šumava - 30 let.

autor: Stanislav Jurík | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio