Do ostrovské knihovny dorazil ikonický motorkář Starej Harlej

9. březen 2020 08:55

Oranžerii Václava Havla v ostrovské knihovně ozdobily obrazy Františka Moudrého. Karlovarský malíř používá neobvyklou techniku. Maluje křídami a prsty, a právě tak se jmenuje i jeho výstava.

K malování prašnými křídami a prsty na sádrokartonové desky se dostal vlastně náhodou. Původně používal olejové barvy, ale protože maloval doma a nevyhovoval mu odér barev, od svého koníčku upustil.

„Čirou náhodou jsem jednou namaloval v jednom salonu na zeď tužkou růži. A zjistil jsem, že když tužku rozmáznu prstem po zdi, mohu začít vytvářet stíny. To mě vrátilo k malbě,“ zavzpomínal brusič skla a výtvarník František Moudrý. 

Věnuje se především portrétní a figurální tvorbě. Na výstavě kromě několika aktů modelek a dvou autoportrétů především tváře starých lidí, na které se specializuje. Předlohy většinou hledá na internetu.

Na výstavě nechybí ani výrazný portrét nazvaný Starej Harlej. Jde o bezzubého starého vousáče s koženou motoristickou přilbou a brýlemi. „Když jsem vystavoval v Táboře, říkala mi galeristka, že si u Starýho Harleje dělala spousta lidí selfíčko. Potěšilo mě, že můj obraz je i na mnoha videích,“ poznamenal Moudrý. 

Výstavu obrazů tohoto karlovarského malíře můžete vidět v Oranžerii Václava Havla knihovny v Ostrově do konce března.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio